Mai precis, în preţul RCA ar putea să intre şi vechimea maşinii sau kilometrajul. Ar putea fi luat în calcul și dacă şoferul se deplasează preponderent la oraş sau într-o localitate mai mică.

Fiecare societate de asigurări îşi stabileşte propriul tarif

Amintim că fiecare societate de asigurări îşi stabileşte propriul tarif în funcţia de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori care arată probabilitatea de producere a unui accident şi, drept urmare, probabilitatea de a acorda despăgubiri.

De asemenea, toate companiile de asigurări RCA sunt obligate să efectueze un calcul precis pentru stabilirea tarifului RCA şi au obligaţia de a informa şoferii cu privire la modul de calcul.

Asigurarea auto obligatorie pe care un şofer român o plăteşte în final depinde de istoricul de daunalitate, astfel că asiguratorii aplică sistemul bonus-malus pentru a stabili preţul unei asigurări RCA.

Companiile de asigurări iau în calcul mai multe criterii

Lista de criterii luate în calcul de companiile de asigurări pentru stabilirea preţului la RCA diferă de la companie la companie. Totuși, următorii factori sunt luaţi în calcul de fiecare asigurator: rata daunalităţii, puterea vehiculului, marca şi modelul vehiculului, vârsta conducătorului auto și localitatea de domiciliu.

Care opțiuni sunt cele mai bune în 2023?

Conform prevederilor ASF, asigurarea RCA este obligatorie și va acoperi doar daunele provocate de un vehicul asigurat, către o terță parte. În plus, se ține cont și de faptul ca evenimentul ce a produs daunele să fie în perioada de valabilitate a poliței RCA, iar despăgubirile să se încadreze în limitele contractului de asigurare. Despăgubirile în bani se acordă pentru daune precum:

  • pagube materiale, vătămări corporale, deces, alte pagube stabilite în contract;
  • prejudicii diferite ce nu au caracter patrimonial;
  • cheltuieli de judecată când se face proces civil de către cel prejudiciat.

Durata de timp pentru ca o companie de asigurări să plătească o daună poate varia. Din păcate, nu se poate spune exact cât durează asta, însă este clar că ea depinde de o serie de factori precum: procesul de reclamații de la compania de asigurări, suma de bani pe care compania de asigurări ar trebui să o plătească, cât de grav este prejudiciul respectiv.

Unele companii de asigurări plătesc daune destul de repede, altele însă nu – procesul ar putea dura foarte mult timp, chiar luni de zile. Unii oameni fac reclamații pentru vătămări corporale în scopul de a recupera despăgubiri pentru o serie de daune, cum ar fi: durere, suferință, bani pierduți, cheltuieli medicale, pagube materiale. Ei apelează și la ajutorul unui avocat cu experiență, pentru a determina compania de asigurări să facă ceea ce trebuie, să ia în serios cererea. Avocatul se va ocupa de companie de asigurări și cel implicat scapă de stresul gestionării reclamației.