"Ca mediu de afaceri eşti pregătit cu scenariul B în care prevăzusem că se vor lua toate resursele de creştere ale firmelor de stat sub formă de dividende. În perioada următoare este posibil să vedem şi o acţiune asupra sistemului privat de pensii şi mai târziu să vedem o reinterpretare a cotei unice, pornind într-o primă etapă în care ne ducem cu ea jos şi pe urmă vedem ce se întâmplă", a spus Florin Pogonaru, la sesiunea ştiinţifică "România în Uniunea Europeană", desfăşurată la Academia Română.. 

Acesta a afirmat că în prezent se simte o tensiune între capitalul românesc şi cel străin. 

De asemenea, economistul Radu Crăciun, director general BCR Pensii, a declarat că nu marginalizarea ţărilor est-europene va rezolva probleme zonei euro cu recunoaşterea faptului că aceasta în actuala diversitate culturală este disfuncţională şi va rămâne aşa cât timp va integra ţări cu valori diverse păstrând în acelaşi timp prerogativele conducerii naţionale. 

"După modelul european şi decidenţii români consideră că aderarea la zona euro este un proiect politic în care decizia parlamentelor bate orice alte probleme de substanţă. Şi în cazul României acesta este o mare eroare. Cu atât mai mare cu cât şi diferenţele dintre ea şi zona euro sunt mai mari", a afirmat Radu Crăciun. 

Potrivit acestuia, membri puternici ai zonei euro nu vor accepta prematur ţări precum România din cauza întârzierii dezvoltării economice şi impredictibilităţii politicilor interne. 

AGERPRES