Poet rus, la un pas de moarte după ce s-a intersectat cu agenții secreți care au fost pe urmele lui Alexei Navalnîi

Bellingcat și partenerii săi de investigație au identificat un grup de călătorii cu avionul și trenul de către membrii acestor două unități FSB care au coincis în timp și loc cu călătoriile lui Dmitry Bykov, un intelectual rus important și critic cunoscut al președintelui Vladimir Putin.

Călătoriile echipei otrăvitoare au avut loc în perioada mai 2018 – aprilie 2019 și au culminat cu un zbor către Novosibirsk pe 12 aprilie 2019, care a precedat sosirea lui Bykov într-un tur de conferințe în Siberia cu doar câteva ore.

Doi membri ai echipei FSB – unul de la al doilea serviciu și unul de la institutul de criminalistică, care călătoreau sub identități de acoperire – au rămas la Novosibirsk alături de Bykov la 13 aprilie 2019 și în dimineața următoare au plecat înapoi la Moscova cu biletele rezervate la ultimul minut.

Poetul a fost în comă

Dmitri Bykov a zburat apoi la Ekaterinburg a doua zi și apoi la Ufa în dimineața următoare. El s-a îmbolnăvit grav în timpul zborului spre Ufa, a început să aibă vărsături incontrolabile și, în cele din urmă, și-a pierdut cunoștința imediat după aterizarea avionului.

El a rămas în comă timp de cinci zile, suferind de ceea ce medicii au diagnosticat inițial ca edem cerebral și niveluri critice de glicemie. El a fost plasat pe ventilație artificială și tratat simptomatic și prin antibiotice cu acțiune largă împotriva unei surse necunoscute de „otrăvire bacteriană”.

După intervenția persistentă a colegilor săi de la Novaya Gazeta și, în ciuda obstrucțiilor inițiale din partea autorităților, Bykov a fost transportat în cele din urmă la un institut neurologic din Moscova, unde și-a recăpătat cunoștința la 20 aprilie 2019.

În săptămâna următoare starea sa s-a îmbunătățit și a fost externat pe 26 aprilie, în ciuda faptului că eșecul său neurologic brusc a rămas neidentificat. Inițial, medicii au crezut că ar fi putut suferi un accident vascular cerebral, dar ulterior și-au schimbat diagnosticul în „leziuni cerebrale nespecificate” legate de o afecțiune a diabetului de tip 2.

Documentul de eliberare a spitalului Bykov atribuie urgența medicală unei intoxicații alimentare bacteriene neidentificate. Bykov spune că medicii săi de urgență i-au spus, în mod privat, că nu pot găsi sursa otrăvirii.

Experții în arme chimice consultați de Bellingcat au confirmat că simptomele medicale severe ale lui Bykov ar putea fi explicate în mod rezonabil cu efectele neurologice ale otrăvirii cu organo-fosfat.

Cazul presupusei otrăviri a lui Dmitry Bykov are o asemănare izbitoare cu cea a lui Alexei Navalnîi, incluzând prezența acelorași ofițeri FSB în apropierea victimei cu puțin timp înainte de otrăvire, apariția simptomelor și prăbușirea în comă în timpul unui zbor , și o obstrucție inițială de către autorități pentru mutarea victimei într-un centru medical mai sofisticat.

Primele indicii că a fost urmărit

Primul document care atestă că Bykov a fost urmărit de ofițerii FSB din echipa de otrăvire multifuncțională este din 20 mai 2018, cu puțin mai puțin de un an înainte de presupusa lui otrăvire.

La 9:35 în dimineața acelei zile, Bykov a zburat de la Moscova la Ufa, capitala Republicii Rusiei Bashkortostan. El vizita orașul pentru a susține o prelegere copiilor și părinților lor despre importanța personajului cărții pentru copii Karlsson-on-the-Roof ca un personaj perturbator care ajută la consolidarea integrității copiilor.

În ciuda obiectivelor, fără îndoială, subversive ale acestei călătorii, doi membri ai departamentului anti-extremism al FSB i-au făcut umbră lui Bykov către Ufa în același zbor.

Aceștia au fost Vladimir Paniaev, care călătorea sub numele său real, și Valery Sukharev, care a călătorit sub identitatea sa de acoperire ca Nikolay Gorokhov.

Dmitry Bykov și-a rezervat zborul către Ufa pe 12 mai 2018. Paniaev și Sukharev și-au rezervat biletele pe 18 mai 2018 și nu au rezervat inițial un zbor de întoarcere. Înregistrările de zbor arată că ambii și-au rezervat biletul de întoarcere imediat după ora 18:00, la Ufa, imediat după ce Bykov și-ar fi încheiat prelegerea despre Karlsson-on-the-Roof. Au rezervat un zbor pentru prânz a doua zi, în timp ce Bykov a zburat înapoi la ora 23 în aceeași seară.

În aceeași perioadă soția lui Bykov, Ekaterina Kevkhishvili, spune că a început să observe primele semne de supraveghere. Își amintește că, în mai 2018, a văzut în mod repetat un bărbat în casa din fața lor, care se uita direct în direcția apartamentului lor cu ajutorul unui binoclu.

În noaptea din 4 spre 5 aprilie 2019, Ekaterina Kevkishkvili spune că a primit alerte simultane de la toate aplicațiile sale de mesagerie pe care cineva încearcă să le conecteze. Potrivit ei, contul de Telegram i-a fost compromis.

Presupusa otrăvire

Pe 16 aprilie, Dmitry și Ekaterina s-au trezit în jurul orei 8:30. Au luat micul dejun cu Evgeny Royzman, un alt activist al opoziției, și chiar după ora 10 au luat un taxi până la aeroport. Ajunseseră la 10:25, cu doar o oră înainte de plecare. Dmitry nu a băut și nu a mâncat nimic la aeroport și, după formalitățile de securitate, s-a îndreptat direct către zona de plecare. În drum spre poartă, chiar înainte de 11 dimineața și la două ore și jumătate după ce s-a trezit și și-a îmbrăcat noul set de haine, lui Bykov i s-a făcut greață.

În ciuda acestor simptome timpurii, Dmitry Bykov a continuat să urce în avion. În timpul ascensiunii avionului la altitudinea de croazieră, a început să verse, iar respirația i-a devenit grea. După ceva timp s-a întins pe podeaua culoarului, explicând că acest lucru îl face să se simtă mai bine.

La fel ca Alexei Navalnîi, Bykov spune că nu-și amintește nimic din momentul în care s-a întins pe podeaua avionului și că nu și-a pierdut cunoștința pentru o vreme după aceea.

Spre deosebire de Navalnîi, care în acest moment a devenit delirant și incoerent, mintea lui Bykov a rămas cvasi-lucidă până la aterizarea avionului și chiar a glumit invitând paramedicii la conferința sa din acea seară.