A fost premierul Grivco, tot pe gândirea lui Voiculescu. Dacă a fost atât de naiv și nu a știut unde îl duce Crin Antonescu (la Grivco – n.r.), mă întreb cum vrea să fie președintele României”. Așa a spus Traian Băsescu atunci când l-am întrebat, în direct la B1TV, despre șansele lui Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta. Șanse pe care Traian Băsescu le-a definit ca fiind foarte mari, înclusiv el spunând că l-ar vota “ca pe Răul cel mai mic”.

Între timp am aflat că au apărut poze cu mașina lui Iohannis intrând pe poarta vilei prezidențiale, presa speculând că este vorba de o întâlnire secretă Băsescu-Iohannis. Iohannis a spus că a participat la un eveniment organizat de Ambasada SUA, fapt confirmat oficial. Numai că aici apare un mic amănunt: între intrarea la Vila Lac 3 (reședința Președintelui) și Vila Dante (reședința însărcinatului cu afaceri al SUA) este o distanță destul de mare, aproape o jumătate de kilometru. Ca ziarist am intrat în ambele incinte și pot spune că modul de acces nu poate fi confundat nici măcar de un șofer beat. Plus că dacă nu ești pe lista de acces a SPP nu poți pătrunde în incinta reședinței prezidențiale, obiectiv cu pază militară. Ți se deschide poarta, spui că vrei să ajungi la însărcinatul cu afaceri al SUA, și ești îndrumat politicos să o iei la dreapta, 400-500 de metri mai sus. Nu te bagă nimeni înăuntru, îți dă o cafea și te ajută să sari gardul!

Acest balet ciudat al declarațiilor mi-a amintit de explicația pe care mi-a dat-o Klaus Iohannis atunci când l-am întrebat, tot la B1TV, cum de a ajuns la sediul GRIVCO: n-a știut unde-l duce Crin Antonescu, pentru că el (dacă ar fi știut destinația – n.a.) nu ar fi acceptat cu nici un chip să fie uns premierul coaliției de la GRIVCO. Și trebuie să recunosc că atunci m-a convins, replica lui Traian Băsescu de la începutul editorialului fiind dată ca urmare a explicației lui Iohannis, pe care i-am reamintit-o.

Revenind la bâlbâiala fotografiilor, am mai remarcat un lucru: președinția României nu a comentat în nici un fel aceste speculații și imaginile apărute. Ceea ce mi-a ridicat primul mare semn de întrebare: de ce ar minți Klaus Iohannis în privința unei întâlniri cu Traian Băsescu? Nu vrea să fie perceput ca urmașul lui Traian Băsescu? Aici intrăm într-o zonă a strategiilor politice complicate în care grenadele fumigene sunt aruncate de toți participanții. Numai că nu o să vă plictisesc cu explicațiile asupra motivelor lui Victor Ponta, pentru că este evident că actualul premier are tot interesul să ocupe singur plaja voturilor anti-Băsescu, ci voi analiza, succint, strategia lui Klaus Iohannis.

Ce reprezintă Traian Băsescu la finalul celor două mandate prezidențiale? Am mai scris că Traian Băsescu este omul care va putea spune la finalul celor zece ani că a învins SISTEMUL. A trecut prin două alegeri prezidențiale extrem de grele și a supraviețuit la două tentative de suspendare (de fiecare dată, PNL fiind parte activă în SISTEM). Vom putea adăuga parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, prestația sa din Consiliul European, atitudinea fermă față de Rusia și sprijinul acordat integrării europene a Republicii Moldova. Pe plan intern a dus multe bătălii care au lăsat cicatrici adânci, criza economică din 2010 fiind depășită cu prețul pierderii încrederii românilor. De care din aceste aspecte fuge candidatul PNL-PDL?

Cred că dacă l-am întreba pe Klaus Iohannis nu ar putea să ne dea un răspuns! Pentru că senzația mea este că în spatele modului tărăgănat și evaziv în care vorbește se află mai curând Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, sau mai nou Vasile Blaga și Gheorghe Flutur. Care au învățat suficientă șmecherie politică pentru a-l face pe Klaus Iohannis să semene cu Traian, spunând că de fapt n-are nici o treabă cu Băsescu. Numai că strategia asta asta îl va plasa pe candidatul PDL-PNL pentru eternitate în zona “Răului Mai Mic”.

De ajungi să te întrebi: Și eu cu cine votez?