Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), susține ferm că suprataxarea firmelor locale este inutilă în acest moment, precizând faptul că aceasta ar duce la prețuri mari deoarece, în economia reală, firmele trebuie să scoată banii aceia de undeva.

„Mai multe taxe în plus înseamnă mai multă sărăcie pentru fiecare dintre noi. O suprataxare ar duce la preţuri mari, pentru că în economia reală, firmele trebuie să scoată banii aceia de undeva. Nu cred că o astfel de taxă are vreun sens şi în final probabil se va renunţa la idee. Prin suprataxare, statul ar ajunge de fapt tot la portofelul tău, al meu, al tuturor.

Ar creşte presiunea pe care fiecare o suportăm din inflaţie. Şi nu ne permitem asta. Sunt sigur că experimentele ratate din trecut au fost o lecţie pe care să n-o mai repetăm. Nu e cazul să demonizăm pe cineva. Prin criză trebuie să trecem toţi, împreună. Şi firmele, la fel ca oamenii de rând, trec prin probleme multiple.

Inflaţia a ajuns şi la ele şi a le suprataxa acum înseamnă să le luam oxigenul, să le frânăm, să le tragem pe dreapta sau să le oprim din dezvoltare şi investiţii. Sunt liberal, însă toate lucrurile astea sunt dincolo de ideologie – sunt lucruri din viaţa reală, cu oameni reali, cu afaceri reale şi cu oameni ca noi”, a scris joi Ionuț Stroe pe contul său de Facebook.

PSD propune supraimpozitatrea în două trepte a pensiilor speciale

Menționăm faptul că Partidul Social Democrat (PSD)  va propune curând:

  • supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României;
  • supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);
  • aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
  • o contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro (măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani);
  • scăderea pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri;

„Cel puţin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro”, scrie într-un comunicat de presă emis joi de PSD.

Având în vedere principiile de echitate şi solidaritate socială care trebuie să fundamenteze reforma sistemului fiscal din România, în viziunea social-democraților este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile lor. Astfel că, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mici pentru cei cu venituri mici.