Modificarea Constituției, cheia relației PNL-USR-Plus

Și pentru că toate aceste deziderate trebuiau să poarte un nume  li s-a spus ,,Strategia PNL,,. Strategie a conducerii PNL agreată și de șeful statului. ,,PNL nu este un partid contondent cu aliații lui politici, PMP, USR-Plus și UDMR. Adversarul nostru și al românilor este PSD. Noi dorim o majoritate parlamentară cu aliații noștri și ea poate fi realizată. Matematic  după alegeri, prin redistribuirea mandatelor, împreună cu PMP, USR-Plus și UDMR  putem obține peste 65%, respectiv acele două treimi din numărul de parlamentari necesare pentru modificarea Constituției în care vom include rezultatul Referendumului pe justiție inițiat de președintele Iohannis în 2019 și Inițiativa ,,Fără penali în funcții publice,, a USR pentru care și PNL și PMP au strâns semnături din toată țara,, ne-a declarat Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL de la Senat.

Toate bune și frumoase. Mai rămâne ca PNL să răspundă solicitărilor partidelor care vor accede în Parlament după alegeri. PSD își continuă trendul ascendent în sondaje unde contabilizează  28 %  după cele doar 22, 32% obținute  după alegerile locale din septembrie și revendică șefia Camerei Deputaților în calitate de al doilea partid ca număr de voturi estimate după alegerile din decembrie. ,,Vise,, declară liderii PNL. Camera Deputaților este Camera decizională unde dă vot final pe cele mai importante legi privind  privind parcursul economic, politic și social al țării. PNL nu o cedează. Liberalii au pregătit și o listă cu posibili  președinți ai instituției. Pe deputatul PNL Florin Roman pe care îl recomandă, potrivit strategiei liberale, atitudinea autoritară și energică în sensul în care ar putea ține în frâu tentativele de sabotare a legilor în care PSD este maestru. Sau pe deputata Raluca Turcan, o veterană a politicii. Este de 16 ani deputat de Sibiu deci, are experiență, conform calculelor din Modrogan. Și Violeta Alexandru, în prezent ministrul Muncii, este luată în calcul ca potențial președinte al Camerei Deputaților. Sau deputatul de Timiș Marilen Pirțea, rectorul Universității de Vest din Timișoara pentru atitudinea  non-conflictuală dar fermă pe care o are față de parmanentarii din tot spectrul politic. 

Președinția Senatului ar putea merge către USR-Plus, calculează cei din conducerea PNL cu scopul de a le demonstra liderilor progresiști că nu doresc conflict post-alegeri. De luni de zile, liderii USR-Plus critică aplicat PNL cu scopul de a-și atrage votanți din baza electorală a liberalilor. Dar cedarea șefiei Senatului de PNL către USR-Plus implică și temperarea  atitudinii agresive a acestora față de partenerii liberali. 

USR-Plus nu primește ce dorește: Finanțele și Justiția

Mai mulți lideri ai PNL de la nivel central ne-au spus că au calculat două variante de guvernare. Una, PNL, PMP, UDMR și a doua, cu Alianța USR-Plus inclusă în actul de guvernare. Alianță  care nu ar primi cel puțin două din ministerele vizate, Finanțele și Justiție. ,,Pe surse,, practica preferată  a oamenilor politici de informare, conducerea USR-Plus a anunțat că ar dori cel puțin patru ministere, Finanțe, Justiție, Mediu și Sănătate. ,,Vom discuta cu partenerii nostri. Nu vrem să tensionăm relațiile cu cei de la USR-Plus dar și ei trebuie să renunțe la amenințări și jigniri repetate. Finanțele și Justiția rămân la PNL,, au comentat  liberalii care au spus că vor negocia  deschis cu cei trei viitori parteneri la guvernare, USR-Plus, PMP, UDMR. Conducerea PNL înclină spre cooptarea USR-Plus în viitorul Guvern și  pentru a realiza majoritatea parlamentară confortabilă de 66% pe care o vizează liberalii.

Nicușor Dan nu intră în PNL. Dar îl iubim

,,Liderii USR-Plus pot să stea liniștiți.  Nicușor Dan nu intră în PNL. Cel puțin nu acum. Pe viitor, nu se știe dar el este făcut pentru administrație, va fi un foarte bun primar  independent al Capitalei,, au replicat  mai mulți lideri liberali  la acuzațiile USR-Plus că PNL l-a  confiscat pe Nicușor Dan. Cât privește flyerele electorale în care Ludovic Orban apare alături de Nicușor Dan sub sigla PNL, liberalii au amintit că ei au fost primii care l-au propus și apoi, susținut pe acesta pentru obținerea Primăriei București. Și nu USR-Plus care îl avansa pe Vlad Voiculescu. Mai mult, liderii PNL au susținut că Primăria Capitalei va funcționa la paramentrii buni dacă între primarul general și Guvern există o colaborare solidă pe proiecte și viziuni.

Dacian Cioloș i-a luat fața lui Dan Barna 

Dintre cei doi lideri ai Alianței USR-Plus, liberalii declară că au o relație mai bună cu  Dacian Cioloș. ,,Cioloș este lider la nivel european, el înțelege mai profesionist  evoluția politică și are contacte importante în staff-ul  Uniunii Europene. USR-Plus ar fi mai omogen și mai unit dacă  în urma conflictelor interne dintre membrii Alianței, Dacian Cioloș ar ajunge să-i conducă. Noi nu forțăm lucrurile din USR-Plus, este treaba lor, dar vor exista nemulțumiri în interior, se văd și în spațiul public. La ei mereu sunt scandaluri interne,, au analizat liderii PNL. Liberalii prevăd că  nu este exclus ca la un moment dat să existe parlamentari ai Alianței care având  viziuni de dreapta să plece din USR-Plus,  amintind că și în mandatul parlamentar actual au mai plecat din USR trei sau patru parlamentari. ,,Cei plecați nu au venit la PNL, noi nu ne vom implica în certurile lor, s-a văzut asta,, au susținut liderii PNL.

Potrivit calculelor conducerii centrale a PNL, partidul va obține peste 35% pondere politică în Parlament, după redistribuirea mandatelor. Calcul cam optimist. Liderii PNL recunosc trendul descendent al partidului în ultimele două luni și spun că sondajele lor îi arată în prezent la 31,4% după acțiunea ,,închiderea piețelor,, care a avut un impact major negativ la adresa guvernării precum  și după drama teribilă de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț. Un sondaj al altui partid politic a contabilizat PNL la 30% după cele două evenimente. În sondajul respectivului client politic, PSD e calculat la 28%, respectiv nu a pierdut procente în urma teribilei drame de la Piatra-Neamț deși responsabiliul principal al nenorocirii este liderul PSD, Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Neamț, în subordinea căruia se afla  Spitalul Județean. Doar PNL a fost amendat. USR-Plus își continuă trendul ascendent ajungând la 21%, PMP, staționar la 6%, UDMR, între 5-6%. Surpriza o reprezintă partidul lui VictorPonta, Pro România care figurează în sondaj cu aproape 7%, cu șansă de a intra în viitorul Parlament. Surpriză care va da dureri de cap conducerii PSD.