Farmacii România: Dispare monopolul. Vor fi prețuri mai mici

A fost înaintat un proiect de lege cu privire la eliminarea monopolului în domeniul farmaciilor și la stabilirea unor prețuri mai accesibile. În Senat, a fost depusă o propunere legislativă pentru modificarea articolului 12 din Legea Farmaciei nr. 266/2008, inițiată de un grup de parlamentari PNL, printre care se numără și Monica Anisie.

Propunerea legislativă vine în contextul depopulării localităților mici și urbane, precum și a eforturilor depuse la nivelul Ministerului Sănătății pentru găsirea soluțiilor în vederea menținerii activității farmaciilor în orașe unde, din cauza scăderii populației, acestea sunt desființate sau își reduc activitatea.

Inițiatorii subliniază că modificările propuse nu afectează bugetul de stat, nu implică cheltuieli bugetare, ci urmăresc o reglementare adaptată situației actuale.

“Se creeaza competitivitate si nu monopol al preturilor practicate de o singura farmacie, si astfel vom sprijini comunitatilor imbatranite si depopulate de locuitori tineri, in care lipsa a cel putin un punct farmaceutic are efecte devastatoare”, precizează aceștia.

Așadar, propunerile includ:

  • în Municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori
  • în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori
  • în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori, minim 2 farmacii indiferent de numărul populației

Numărul farmaciilor va depinde de numărul locuitorilor

Potrivit proiectului de lege, „înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de necesitățile comunității și de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează:

a) în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;
b) în orașele reședința de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
c) în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori, minim 2 farmacii indiferent de numărul populației.

Ministerul Sănătății publică pe pagină de internet proprie lista cu farmaciile comunitare autorizate, localitățile urbane unde se mai pot deschide farmacii comunitare, chiar dacă numărul populației a devenit mai redusă conform noului Recensământ ai Populației din 2022”.

Proiectul de lege poate fi citit integral aici.

Cel puțin două farmacii în fiecare oraș

În mediul urban, indiferent de dimensiunea acestuia, s-ar putea adopta o nouă abordare în ceea ce privește deschiderea farmaciilor. Potrivit unei propuneri legislative menite să modifice articolul 12 din Legea Farmaciei nr. 266/2008, proiect depus în Parlament, fiecare oraș ar urma să aibă minimum 2 farmacii.

Conform acestei inițiative, înființarea farmaciilor comunitare în mediul urban ar trebui să se adapteze la cerințele specifice ale comunității și la numărul de locuitori, criterii care vor fi validate printr-o adeverință emisă de autoritatea administrației publice locale.

În conformitate cu noile prevederi, în municipiul București, ar trebui să fie deschisă o farmacie la fiecare 3.000 de locuitori. În orașele reședință de județ, vor fi deschise farmacii la fiecare 3.500 de locuitori, iar în celelalte orașe, o farmacie la fiecare 4.000 de locuitori, cu un minim de două farmacii, indiferent de mărimea populației. Mai multe puteți afla aici.