Minimum două farmacii în orice oraș

În zonele urbane, indiferent de mărimea acestora, ar putea apărea o nouă abordarea la deschiderea de farmacii. Astfel, conform unei propuneri legislative care vizează modificarea articolului 12 din Legea Farmaciei nr. 266/2008, proiect depus în Parlament, orice oraș va avea minimum 2 farmacii.

Conform acestei inițiative, înființarea farmaciilor comunitare în mediul urban ar urma să se realizeze în funcție de cerințele specifice ale comunității. Și de numărul de locuitori, criterii ce vor fi validate printr-o adeverință emisă de autoritatea administrației publice locale. Conform noilor prevederi, în municipiul București, ar urma să fie deschisă o farmacie la fiecare 3.000 de locuitori. În orașele reședință de județ vor fi la fiecare 3.500 de locuitori. Iar în celelalte orașe, o farmacie la fiecare 4.000 de locuitori, cu un minim de două farmacii, indiferent de mărimea populației.

Ministerul Sănătății a anunțat că va publica pe pagina sa oficială de internet lista cu farmaciile comunitare autorizate. Instituția precizează și localitățile urbane în care pot fi deschise, chiar dacă numărul populației a înregistrat o scădere conform recensământului. Aceasta se va realiza în concordanță cu prevederile proiectului de lege, ținând cont și de condițiile stabilite.

Ministerul Sănătății caută soluții pentru continuitate

Potrivit proiectului legislativ, lista va include și solicitările primite pentru înființarea de noi farmacii. Le va prezenta în ordinea depunerii, împreună cu datele corespunzătoare zilei depunerii cererii. Inițiativa vine din partea unor senatori PNL și un senator UDMR, aceștia subliniind că propunerea are ca scop rezolvarea problemei depopulării localităților urbane mai mici. Contextul în care a fost elaborată această propunere este legat de găsirea de soluții menite să asigure continuitatea farmaciilor în orașele afectate de declinul demografic. În prezent, în unele zone, farmaciile se confruntă cu desființarea sau restrângerea activității. Asta arată recensământul populației din 2022 și legislației curente.

Modificările propuse au fost menționate a nu avea impact asupra bugetului de stat și nu presupun cheltuieli bugetare suplimentare. Scopul propunerii este acela de a adapta reglementările la situația actuală, de a promova competiția și de a evita monopolul în ceea ce privește prețurile practicate de o singură farmacie. Astfel, se intenționează să sprijine comunitățile afectate de îmbătrânire și depopulare, unde absența cel puțin a unei farmacii are consecințe devastatoare asupra sănătății locuitorilor. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.