Alina Gorghiu,  a afirmat marţi că poziţia PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, dar în acelaşi timp, nu spun nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate.

”Poziţia PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, motiv pentru care suntem în continuare partidul care protejează mediul privat, antreprenorii privaţi, angajaţii din sistemul privat şi nu considerăm că ei trebuie pedepsiţi în vreun fel.

În acelaşi timp, nu spunem nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate, însă această analiză va trebui făcută în Guvern, de către fiecare minister în parte”, a afirmat Alina Gorghiu.

Cheltuirea banului public trebuie eficientizată

Ea a precizat că din ce a înţeles, propunerile din partea ministerelor şi a instituţiilor au fost înaintate, urmează să fie centralizate şi vor vedea care este impactul acestora, pentru că atunci când elaborezi cadrul legislativ, se evaluează şi impactul.

”În funcţie de impact vom vedea dacă aceste măsuri au rezultatele pe care guvernul le speră. Eu sunt convinsă că vor găsi acele măsuri care să nu afecteze în niciun fel activitatea guvernamentală, să nu atingă în niciun fel angajaţii din sectorul privat şi nici angajaţii din sistemul public, la nivel de salarizare, pentru că nu se pune problema în aceşti termeni dar trebuie categoric eficientizată cheltuirea banului public”, a mai comentat Gorghiu.

Doar Rusia mai practică impozitarea progresivă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, la Antena 3, că mai există doar un singur stat european în care mai există impozitare progresivă.”Asta nu înseamnă că s-a ales praful de liberalism. Ca și perspectivă nu este altă soluție. Rusia mai are cotă unică”, a mai declarat Ciolacu.

Discuția despre impozitarea progresivă a început după ce Marcel Ciolacu a propus, săptămâna trecută, la ședința coaliției, suprataxarea veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui.

Un raport realizat de o echipă de experți ai Băncii Mondiale, realizat cu finanțare din PNRR pentru Ministerul Finanțelor și consultat de Economedia și G4Media, recomandă guvernului o reformă completă a politicii fiscale. În primul rând, echipa de experți recomandă trecerea la impozitarea progresivă a salariaților și renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

Documentul elaborat de experții Băncii Mondiale mai propune creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor, despre care susțin că distorsionează mediul economic.