Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie este stabilită, în sarcina oricărei persoane care are în proprietate o mașină, obligația de a încheia un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de circulație (contract RCA), scrie avocatnet.ro.

Cine răspunde dacă tu ai accidentat pe cineva în UE

OUG nr. 54/2016 prevede că asigurătorul RCA trebuie să acorde despăgubiri părții pe care tu ai accidentat-o, fie în România, fie pe teritoriul altui stat membru UE, pentru următoarele daune/riscuri:
•    vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii nepatrimoniale;
•    prejudicii materiale (inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte etc.);
•    prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
•    cheltuieli de judecată dacă soluţia este favorabilă persoanei prejudiciate;
•    cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asigurătorul nu asigură transportul.

Ce faci dacă altcineva te-a accidentat pe tine în UE

Dacă ești accidentat în România de un autovehicul înmatriculat în afara țării noastre, vei fi despăgubit prin polița Carte Verde a respectivului șofer/autovehicul. Dacă celălalt șofer nu poate fi identificat sau nu este asigurat, te poți adresa Fondului de protecție a victimelor străzii (FPVS).

Dar ce se întâmplă în cazul în care un accident de felul acesta are loc pe teritoriul unui alt stat membru UE? Pe site-ul oficial al Uniunii Europene se precizează că ai posibilitatea să depui o cerere de despăgubire în străinătate, direct la asigurătorul persoanei care a cauzat accidentul, sau să depui o astfel de cerere în România.

Dacă ai toate informațiile necesare, poți să depui cererea de despăgubire la sediul reprezentantului în România al asigurătorului șoferului vinovat de accident. Asigurătorii RCA trebuie să desemneze în fiecare stat aparţinând SEE şi în Elveția un reprezentant de despăgubiri. Dacă vrei să afli care este corespondentul din România al unei societăți de asigurare din străinătate, poti afla de pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Mai multe pe avocatnet.ro