"Suntem acum în etapele de plăţi. Până la finele acestui an, estimăm plata a circa 250 milioane de lei. Cererile pentru secetă în final au fost considerabil mai mici decât estimările", a spus Sorin Radu, la dezbaterile din comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, pe marginea proiectului de buget al MADR pe 2016.

La rândul său, directorul general interimar al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Mihai Puţintei, a precizat că, din totalul de 174.000 de potenţiali beneficiari până la 30 noiembrie au fost depuse doar 80.000 de cereri, sumele aferente cifrându-se la circa 250 de milioane de lei.

"Dintr-un număr de 174.000 de potenţiali beneficiari, au fost depuse cereri până la data de 30 noiembrie 2015 numai pentru 80.000. Astfel, impactul financiar general este unul mai mic decât cel estimat. Sumele se cifrează la circa 250 de milioane de lei", a menţionat Puţintei.

El a dat asigurări că plăţile vor fi efectuate până la finele anului în curs, întrucât sumele sunt prinse în bugetul pe 2015.

"Plăţile se efectuează până la finele anului acesta, răspunsul asupra acestei date de efectuare a plăţilor fiind şi faptul că actul normativ a prevăzut notificarea acestei scheme Comisiei Europene, aprobarea acestei scheme şi, ulterior aprobării schemei, efectuarea plăţilor. Sumele sunt prevăzute în bugetul pe anul 2015 şi vor fi efectuate în 2015. Nu fac obiectul plăţilor din bugetul pe anul 2016. Aceste despăgubiri sunt prevăzute în bugetul pe anul 2015. Până la finele acestui an se fac plăţile", a subliniat Mihai Puţintei.

SURSA: Agerpres