Ministerul Finanțelor anunță înghețări și tăieri de pensii și salarii
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a lansat un avertisment ferm privind situația critică a bugetului de stat, subliniind riscul unor măsuri drastice ce vizează pensiile și salariile românilor. Deficitul bugetar acut și nerealismul proiecțiilor financiare din ultimii ani pun presiune masivă pe finanțele publice, în condițiile în care discuțiile cu Comisia Europeană se intensifică.
Într-o intervenție la Digi24, oficialul a admis că înghețările și tăierile de venituri nu mai sunt simple opțiuni, ci realități generate de o serie de greșeli politice și economice acumulate.
„Voi prezenta în următoarea ședință de guvern și o notă în acest sens despre ce s-a întâmplat, care au fost ipotezele, unde suntem și ce urmează. Sunt factori obiectivi și factori subiectivi.
Factorii obiectivi țin de creșterea economică, care nu mai este cât era prognozată la începutul anului, dar sunt și foarte mulți factori subiectivi, adică sume puse în buget, cum ar fi colectare suplimentară de aproape zece miliarde.
Bineînțeles că nu există așa ceva. Nu numai că nu există o colectare suplimentară, e un deficit de șase miliarde în iunie”, a declarat Nazare.
Bani mai puțini, cheltuieli mai mari
Ministrul a punctat că optimismul bugetar al fostului executiv – condus de Marcel Ciolacu – a generat o discrepanță între realitate și estimări. Creșterile repetate ale pensiilor și salariilor în 2024 nu au fost însoțite de măsuri de compensare bugetară, ceea ce a adâncit dezechilibrul fiscal.
„Nu mai poți să supradimensionezi veniturile în fiecare an, să subdimensionezi cheltuielile și să te aștepți că în timpul anului cumva lucrurile astea se reglează. Nu se reglează. (…)
Trebuie să fim foarte atenți când vorbim de o problemă de plată a pensiilor și a salariilor. Vorbim practic de un moment de incapacitate financiară a României. Nu putem vorbi de așa ceva în acest moment”, a explicat ministrul, precizând că România va încheia și anul 2025 cu un deficit bugetar major.
România plătește deja costul lipsei de rigoare bugetară
Nazare a avertizat că România plătește deja costul lipsei de rigoare bugetară: dobânzi mari la împrumuturi și o relație tensionată cu instituțiile europene.
„Suntem într-un proces în care recâștigăm încredere. Avem un deficit de încredere în raport cu partenerii, Comisia, dar și cu agențiile, foarte mare, pe care trebuie să-l recuperăm”, a spus oficialul.
„Ni s-au cerut măsuri și noi nu le-am luat”, a completat el.
De asemenea, el a confirmat că România se află sub o monitorizare bugetară strictă din partea Comisiei Europene, monitorizare care a fost ignorată vreme de un an și jumătate.
Potrivit lui Nazare, Ministerul Finanțelor va propune măsuri concrete în următoarele zile, într-o tentativă de a stabiliza deficitul fără a agrava impactul social. Totuși, el nu a exclus posibilitatea unor tăieri, dacă ajustările actuale nu dau rezultate rapide.