Planurile Rusiei de reducere a emisiilor de carbon ar putea ajunge la 53,6 miliarde de dolari anual

Având în vedere că economia Rusiei se bazează, în mare parte, pe producția de petrol și gaze și pe minerit, schimbările climatice reprezintă o mare problemă pentru țara condusă de Vladimir Putin, mai ales că o mare parte din infrastructură este construită pe permafrost, un element vulnerabil la creșterea temperaturilor.

Așadar, Rusia, al patrulea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, va utiliza între 1% și 2% din PIB pentru a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2050, în scenariul principal aprobat de guvern.

”O astfel de investiţie va necesita o finanţare activă din partea băncilor ruse şi a sectorului financiar în ansamblu”, a arătat banca centrală într-un raport privind stabilitatea financiară.

Banca centrală mai arată că planurile țării de a reduce emisiile de carbon necesită investiții anuale între 1.000 și 4.000 milioane de ruble pe an, respectiv 13,4-53,6 miliarde de dolari.

Proiectele verzi ar putea întâmpina dificultăți

Banca centrală rusă consideră că proiectele verzi ar putea întâmpina dificultăţi în asigurarea împrumuturilor din cauza riscurilor ridicate, cu toate că sectorul bancar din Rusia are suficienți bani. Banca spune că printre aceste probleme se numără transparența insuficientă.

De asemenea, Ministerul Economiei a avertizat că Rusia nu va deveni o economie cu emisii zero până în 2050 şi, dacă îşi propune să atingă acest obiectiv, riscă să piardă stabilitatea macroeconomică şi creşterea durabilă.

Companiile ruse cu afaceri care au un impact negativ asupra mediului au început deja să implementeze principiile dezvoltării durabile, dar integrarea lor în agenda climatică globală rămâne scăzută, a spus banca centrală.

”Această situaţie trebuie schimbată, altfel sectorul financiar (rus) s-ar putea confrunta cu riscuri mari pe termen mediu”, mai arată raportul.

Poluarea este la un nivel periculos de ridicat

Rata actuală de poluare cu gaze cu efect de seră este atât de mare încât Pământul mai are aproximativ 11 ani pentru a controla emisiile de dioxid de carbon, dacă vrem să evităm cele mai grave dezastre cauzate de schimbările climatice.

Cel puțin aceasta este concluzia celui mai recent raport Global Carbon Budget. Emisiile de CO2 la nivel global din 2021 revin la nivelurile din 2019, după ce au scăzut cu 5,4% în 2020, se arată în raport.

În ciuda unei ușoare scăderi în 2020, din cauza lockdown-urilor impuse de Covid-19, emisiile de gaze cu efect de seră sunt pe cale să revină la nivelurile de dinainte de pandemie, potrivit raportului anual GCB.

Descoperirile, aflate în prezent în curs de revizuire, subliniază că urgența reducerii emisiilor este chiar mai mare decât se credea, dacă lumea vrea să evite o creștere a temperaturilor medii globale de peste 1,5 grade Celsius, peste nivelurile preindustriale. Acesta a fost obiectivul stabilit de Acordul climatic de la Paris din 2015, urmărit de țările care s-au reunit la summit-ul privind clima de la Glasgow, Scoția, potrivit NPR.org.