Planul Național de Redrezare și Reziliență al Greciei a fost aprobat. Comisia Europeană a dat undă verde

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a declarat, în prezența președintelui Comisiei Europene, că aprobarea Planului reprezintă o etapă importantă.

„Aprobarea pe care noi am dat-o astăzi este o etapă importantă pentru deblocarea a 30,5 miliarde de euro în cursul următorilor ani către Grecia. Când planul va fi aprobat de Consiliul European, vom fi pregătiţi să deblocăm primele fonduri în iulie”, a declarat Ursula von der Leyen la Atena, în prezenţa premierului grec Kyriakos Mitsotakis, notează France Presse.

Potrivit PNRR-ului Greciei, țara urmează să primească aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenţii directe şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi.

Ce alte PNRR-uri au fost aprobate

Spania va beneficia de granturi în valoare de 69,5 miliarde de euro, până în 2026. Din aceste granturi, Madridul a accesat deja  o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră ca până la finele acestui an să primească în total circa 19 miliarde de euro.

Conform detaliilor prezentate de executivul comunitar, Spania va dedica 40% din această sumă obiectivului combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea noilor tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.

Un procent de 28% din granturi va fi direcţionat către digitalizarea administraţiei publice spaniole, a industriei şi mediului de afaceri, precum şi investiţiilor în echipamente informatice destinate sectorului educaţional şi îmbunătăţirii abilităţilor informatice.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că autoritățile europene au decis să dea undă verde planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro.

„Este primul plan de relansare naţional susţinut de Comisie. Astăzi, Comisia Europeană a decis să dea undă verde planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro”, a explicat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursă foto: Dreamstime