În urma noilor prevederi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va putea amenda cu până la 4% din cifra de afaceri a companiilor care produc si vând produse cu conținut diferit sub același brand si ambalaj.

Schimările pregătite de Guvern

– Ceea ce scrie pe etichetă să se regăsească în produs. De exemplu, dacă scrie lapte, să fie lapte, nu un amestec chimic.

– Consumatorul să fie informat în permanență despre diferențele produselor, pentru a putea cumpăra în cunoștință de cauză, fiind alegerea sa, nu a companiilor multinaționale.

Nicolae Bădălău spunea că este vorba despre ”sănătatea poporului”, iar consumatorul român va fi protejat, iar ”comercianţii au obligaţia să informeze consumatorii români privind dublul standard”.

„Dosarul a fost gestionat de ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Vreau să spun că Președinția română a reintrodus textul privind dublul standard. Asta înseamnă că cetățenii vor fi informați cu privire la un produs care poartă o etichetă și care în Vest are un standard și în Est alt standard. Asta va proteja foarte mult consumatorul român. După adoptarea acestei directive, comercianţii au obligaţia să informeze consumatorii români privind dublul standard. Dacă produsele sunt diferite calitativ, comerciantul trebuie să informeze că acel produs este diferit de cel din alte state. Să nu scrie cu un scris mărunt, pe un colţ de hârtie că nu acceptăm aşa ceva. Autoritatea Naţională pentru protectia Consumatorului va merge şi va face aceste modificări. Laboratoarele din fiecare judeţ vor fi avea utilaje specifice care să determine într-un mod eficient şi cât mai repede aceste lucruri, pentru că discutăm de sănătatea poporului”, a spus ministrul Economiei, Nicolae Bădălău.

Combaterea dublului standard de calitate a produselor de consum: în noile norme se precizează că faptul de a comercializa un produs ca fiind identic cu același produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate, constituie o practică înșelătoare, scrie cancan.ro.

Consolidarea drepturilor consumatorilor în mediul online: atunci când cumpără de pe o piață online, consumatorii vor trebui să fie informați în mod clar dacă vânzătorul produselor sau al serviciilor este un comerciant sau o persoană fizică, astfel încât să știe de ce tip de protecție beneficiază în cazul în care apar probleme. Atunci când efectuează căutări online, consumatorii vor fi informați în mod clar dacă un rezultat al căutării este plătit de un comerciant. De asemenea, aceștia vor fi informați cu privire la principalii parametri care determină clasificarea rezultatelor căutării.

Dragnea a anunţat deja noile modificări

Liderul PSD a afirmat recent, într-un turneu în țară, că în săptămânile următoare va depune în Parlament o lege care să pedepsească dubla calitate a produselor.

„Câte produse alimentare mai pleacă din Ilfov în Bucureşti. De ce producătorii români nu au dreptul ca produsele lor se se găsească în galantare? Noi de ce nu avem dreptul să mâncăm produse româneşti? Nu avem dreptul, nu? În schimb avem dreptul şi obligaţia să mâncăm mere, pere, prine, roşii pline de otravă. Să o spunem deschis, e otravă”, spunea atunci Dragnea.

ANPC, controale la nivel național

În perioada 08-19.04.2019, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivel național, o primă serie de acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a peștelui, preparatelor din pește preambalate și conservelor din pește.

Ȋn urma controlului desfăşurat, s-au înregistrat următoarele rezultate, până în acest moment:
– Au fost controlaţi  435 operatori economici,  constatându-se abateri la 262 (60%) dintre aceştia;

– A fost verificată o cantitate de cca. 58 tone de pește, preparate și conserve din pește, din care 37% era comercializată înBucurești și județul Ilfov;

– Din întreaga cantitate de 58 t, circa 18 t (31%) – mai mult de jumătate fiind din Capitală – nu indeplineau prevederile actelor normative în vigoare;

– Din documentele de provenieță a mărfii a reieșit că peste 90 la sută din peștele controlat era din import.

Măsuri discpuse de comisarii ANPC

– oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de 9 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de peste100.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;

– oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7,5 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de circa 180.00  0 lei, care erau alterate sau depozitate în condiții improprii sau care prezentau data durabilității minimale depășită.

– aplicarea de 273 sancţiuni contravenţionale dintre care 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. (VEZI ȘI AICI: NOILE PROIECTE REALIZATE PE FONDURI EUROPENE)

Principalele abateri constate în cursul acţiunilor de control, înainte de sărbătorile pascale
– pește cu data limita de consum depășită

– prezența unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheață) mai mare decât cel declarant

– acumulare de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat)

– “arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor

– conserve deformate

– comercializare de pește cu ambalajul deteriorat

– pește curățat necorespunzător

– peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi

– trunchi de pește cu urme de oxidare

– peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi)  cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată)

– carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informații incorecte privind calibrul.