De ceva vreme mulți șoferi care au parcurs șoselele franceze se plâng de mulțimea camerelor de control al traficului, multe dintre ele „asezonate” și cu câte un radar care poate reduce simțitor bugetul alocat concediului. În unele cazuri, nu multe ce-i drept, zonele supravegheate de aparate de detecție a vitezei nici măcar nu sunt semnalizate astfel încât te poți trezi amendat fără ca măcar să ști unde ai greșit. În ultima perioadă numărul de radare a crescut simțitor pe autostrăzile din Hexagon și, colac peste pupăză, a devenit ilegală și utilizarea aparatelor GPS dotate cu harta punctelor în care se află acestea, nemaivorbind de detectoare.
Doar că, „viteziștii” francezi au găsit deja soluții pentru a „păcăli” legea și polițiștii. De exemplu, mulți dezvoltatori de hărți pentru sisteme de navigație au înlocuit punctele cu radar cu așanumite „zone periculoase” pentru care nu poți fi pedepsit de lege. Conform publicației britanice The Telegraph, aparatele Tom Tom au deja o hartă cu un astfel de „update”. Oricum, nu vă jucați cu poliția franceză. Amenzile pentru utilizarea de detectoare sau sisteme satnav cu harta radarelor pot ajunge și la 1.500 de euro.
O altă problemă pe care mulți o consideră minoră dar care poate aduce cu sine amenzi usturătoare este deținerea unei veste reflectorizante. În majoritatea statelor europene simpla existență a acesteia oriunde în mașină este suficientă. Mai puțin însă în țări precum Austria, Belgia, Olanda sau Spania. Aici nu e suficient să aveți vesta în portbagaj ci în habitaclu, astfel încât să o puteți pune rapid pe dvs. de câte ori ieșiți din mașină în zone cu vizibilitate scăzută.
Nu uitați acasă nici triunghiul reflectorizant, obligatoriu în Austria, Belgia, Italia, Elveția sau Spania și nici trusa medicală pe care mulți polițiști austrieci o caută cu obstinație. Oricum, înainte de a pleca la drum cu mașina în alt stat este de preferat să căutați informațiile necesare chiar pe site-urile ambasadelor, consulatelor sau autorităților care se ocupă cu supravegherea traficului în țările respective.