Ambrozia  este o buruiană invazivă originară din America de Nord. Creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini şi locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei). A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania.  Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic. Cei mai afectaţi de alergia la ambrozie sunt bolnavii de astm, care în cazul declanşării unor crize, pot ajunge chiar la urgente. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

În Europa sunt afectaţi aproximativ 33 milioane de oameni, iar numărul românilor alergici la această plantă s-a dublat în ultimii trei ani, potrivit raportărilor medicilor. Perioada în care oamenii sunt afectaţi a crescut de la 2-3 săptămâni, la peste 2 luni, iar tratamentul nu este acoperit de asigurarea obligatorie de sănătate, deşi poate să ajungă până la 400 lei pe lună.  În România nu se ia nicio măsură, însă sunt oraşe care deja iau măsuri, un exemplu fiind Timişoara. În ultimii ani, Poliţia a dat zeci de amenzi proprietarilor care nu au stârpit buruiana şi nu au îngrijit terenurile. Amenzile se dau în baza HCL 371/2007 şi ajung până la la 2.500 de lei.

 

Polenul de ambrozie este foarte fin şi vântul îl diseminează foarte repede. Înainte era ţinută sub control, cosită şi foarte rar ajungea să emită polen. Ea înfloreşte abundent acum şi de aceea produce mult polen. Este o plantă foarte veche, pe care o găsim de mult timp la noi, însă nu făcea atâtea probleme, pentru că nu erau lăsate terenurile pârloagă şi se erbicidau rambleurile căii ferate. Acestea erau întreţinute, curăţate de buruieni. Ambrozia apare în zone aride, mai dure, mai pietroase, foste şantiere. Ambrozia nu este recunoscută, oficial în România, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută de autorităţi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.

Polenul de ambrozie dispare numai atunci cănd temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Dacă vă stiţi alergic la polen, suferiţi de astm bronsic sau aveţi probleme cu glanda tiroidă, staţi cât mai departe de această plantă periculoasă. Persoanele sensibile ar trebui să iasă rar din casă, iar la întoarcere să-şi scuture bine hainele.