Plafonul la gaze naturale ar putea fi redus ca în cazul energiei electrice

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul are în vedere posibilitatea reducerii plafonului la gaze naturale. Decizia vine în condițiile în care acest plafon se află sub cotațiile pieței. Șeful Executivului a menționat că, la fel ca și în cazul energiei electrice, se analizează această opțiune.

„Avem în discuţie. Ştiţi foarte bine că am redus plafonul la energie electrică. Sunt ferm convins că anul viitor, pe schema de bază se vor mai adăuga anumite modificări, sunt în analiză în momentul acesta şi la Ministerul Energiei şi la domnul vicepremier Marian Neacşu şi cât de curând vom veni cu ele, care să fie predictibile pentru construcţia planului de afaceri a fiecărei companii”, a afirmat Marcel Ciolacu într-un briefing de presă susţinut luni la Varna.

De asemenea, premierul a menționat că aceste schimbări vor fi incluse în bugetul de stat. Acesta ar trebui să fie aprobat până în sărbătorile de Crăciun, așa cum s-a întâmplat și anul precedent.

„Toate o să vină la pachet oricum cu bugetul de stat. Îmi doresc ca bugetul de stat, la fel ca şi anul trecut, să fie aprobat până în sărbătorile de Crăciun”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

O nouă directivă în Uniunea Europeană privind sursele regenerabile de energie

Pe de altă parte, Consiliul European a adoptat o nouă directivă privind energia din surse regenerabile. Aceasta are scopul de a crește ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie al Uniunii Europene până în 2030. Obiectivul principal este de a ajunge la 42,5%, cu posibilitatea de a atinge 45% prin majorări suplimentare.

Toate statele membre vor contribui la atingerea acestor obiective. Directiva include obiective pentru sectoarele transporturilor, industriei, clădirilor și încălzirii și răcirii centralizate, cu scopul de a accelera integrarea surselor regenerabile în aceste sectoare.

Inițiativă face parte din pachetul legislativ „Pregătiţi pentru 55”, care are ca obiectiv principal reducerea emisiilor de carbon ale Uniunii Europene cu cel puțin 55% până în 2030. Adoptarea acestei directive reprezintă un pas important în direcția atingerii obiectivelor climatice ale UE într-un mod eficient și competitiv, a declarat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera.