Campania ,,Folosind software nelicențiat îți lași securitatea la întâmplare” evidențiază riscurile de securitate și nu numai, pe care și le asumă companiile ce folosesc software nelicențiat sau contrafăcut.

Conform studiului dat publicității la începutul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicențiat și amenințările de securitate informatică”), realizat de IDC la solicitarea BSA, constând în analiza statistică comparativă a ratelor la care software-ul nelicențiat este întâlnit pe PC-uri în 81 de țări şi a ratelor la care malware-ul este întâlnit pe PC-uri, există o puternică rată de corelare (r=0.79, pe o scară de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maximă de corelare) între utilizarea de software nelicențiat și rata la care se întâlnește malware-ul. 
Studiul Seizing Opportunity Through License Compliance arată că 60% dintre angajații intervievați au menționat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicențiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat și licențiat. Același studiu demonstrează că personalul tehnic din cadrul companiilor nu conștientizează cu adevărat dimensiunea problemelor – Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) intervievați estimează că 15% dintre angajați instalează software în rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației; studiul arată că în realitate un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – instalează software neautorizat în rețea.
Pe de altă parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg să folosească software nelicențiat sau să încalce în alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a continuat, în perioada 2011-2016, adică după semnarea primului Protocol de colaborare, investigaţiile legate de cazuri de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultând peste 1.000 de verificări efectuate. Numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice și suporturi de stocare.

Parteneriatul dintre IGPR și BSA își propune să vină în întâmpinarea mediului de afaceri în vederea evitării riscurilor legate de utilizarea de software nelicențiat sau contrafăcut prin desfășurarea unor acțiuni informativ-preventive. În cadrul Campaniei se desfășoară activități comune de informare pentru mai mult de 20.000 de firme mici şi mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile menite să le ajute să identifice și să evite software-ul contrafăcut sau nelicențiat și astfel să gestioneze riscurile asociate acestuia, legale și de securitate informatică.