arestat.” Acum exista doua posibilitati: ori a uitat fraierul sa plateasca spaga, ori s-a hotarat Politia Romana sa arate ca mai misca si ea. De unde stiu? Mergi in Romana,
la Universitate sau in Piata Sfantul Gheorghe. Aici o sa vezi echipajele de Politie (in civil sau nu) care stau mai tot timpul exact langa baietii cu CD-uri. In ultimii ani nu am vazut decat o singura data sa fie pusi sa-si stranga jucariile si chiar si atunci am putut sa-mi cumpar niste jocuri de la ei.
Sincer sa fiu, cred ca tuturor ne convine situatia (lasand la o parte faptul ca in spatele unui program exista o intreaga echipa care traieste din vanzarile legitime). E castigat in primul rand cumparatorul: daca ar fi fost sa cumpar CD-urile din magazine si nu de la pirati, in ultimii zece ani cheltuiam echivalentul unei masini de lux. si mai castigati sunt piratii. Estimez ca au venituri lunare de cateva sute de milioane. Sa luam pretul de vanzare al unui CD care este 100.000 de lei. Mai mult de 10-15.000 lei nu se duc pe CD-ul in sine (cu tot cu carcasa si inscriptionare), 10.000 probabil ca se duc la vanzatori si inca 20.000 spaga la cine trebuie. Poate mai exisa si alte cheltuieli pe care eu nu le iau in calcul, dar apreciez ca au cel putin un profit de 50%. O retea bine organizata cum este cea din centru vinde zilnic 200-300 de CD-uri pe zi.
In fond, piratii nici nu au nevoie de o „retea de distributie” pentru a castiga bine. Aveam un prieten care se ocupa de asa ceva. A inceput cu un calculator slab si un CD-writer la fel de prost. Incet, incet si-a facut o gramada de clienti fideli, pentru ca avea un pret de 30.000 lei (cu un profit tot de 50%). A reinvestit intr-un calculator de ultima generatie si inca doua unitati de inscriptionare CD-uri. si-a facut un site si avea deja clienti in toate orasele mari ale tarii, care primeau marfa prin mandat postal. In clipele lui de glorie statea aproape zi si noapte „tragand” CD-uri si castiga ceva in jurul a 1.000 de dolari. S-a lasat brusc de meserie dupa ce mai multe cunostinte din bransa au fost vizitate de mascati. si stiti de ce? Cel mai probabil pentru ca lucrau pe cont propriu si nu stiau sau nu vroiau sa dea spaga.
Am auzit de la mai multi ca o data ce o sa intram in Uniunea Europeana, o sa fim obligati sa impunem masuri mai stricte si astfel o sa scada nivelul pirateriei. Sa fim seriosi! O sa-si schimbe brusc Politia Romana oamenii care iau spaga? Piratul o sa-si
spuna ca nu e frumos din partea lui sa castige de pe urma altora si noi o sa cumparam CD-uri numai din magazine autorizate pentru nu a incurja pirateria?! Eu zic ca o sa vedem mai multe reportaje la televizor cu si despre CD-uri calcate de buldozer.