Directorul general adjunct de la National Bank of Greece (NBG), Petros Christodoulou, a declarat că NBG, pentru care creditele neperformante reprezintă 24,4% din portofoliul de credite, vrea să înfiinţeze o bancă de rebuturi în următoarele două luni şi caută consilieri care să o ajute cu acest proiect.

‘Trebuie să ai un obiectiv clar, o identitate clară şi un management coerent al creditelor neperformante, precum şi o structură de responsabilitate bine definită care să precizeze cine este responsabil şi pentru ce’, a spus Christodoulou. Potrivit acestuia, volumul activelor care ar urma să fie transferate nu a fost încă stabilit, însă banca de rebuturi ar trebui să poată funcţiona separat de la finele acestui an.

De asemenea, NBG ar putea utiliza o structură de tip ‘bancă de rebuturi’ pentru a scăpa de unele din creditele cu problemă prin găsirea unui investitor dispus să preia o participaţie minoritară la o subsidiară care va gestiona aceste credite. ‘Am semnat un acord de confidenţialitate, au văzut portofoliul şi îl vor evalua. Este vorba de mai multe fonduri care încearcă să obţină un câştig rapid aşa că este posibil să ajungem la un acord’, a mai supus Christodoulou.

La rândul său, directorul general adjunct de la Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, a declarat că şi banca sa caută modalităţi prin care să separe creditele cu probleme de cele sănătoase şi că speră ca o nouă organizaţie să intre în funcţiune până la începutul anului următor. ‘Piaţa cere claritate cu privire la creditele neperformante’, a declarat Thomopoulos, adăugând că Piraeus Bank a decis să înfiinţeze o bancă de rebuturi deoarece în prezent situaţia începe să se stabilizeze.

Creditele neperformante sunt o problemă importantă pentru băncile greceşti, unde economia s-a contractat cu 25% după şase ani de recesiune. În plus, băncile elene nu şi-au revenit încă după pierderile de 27 de miliarde de euro înregistrate după restructurarea fără precedentă a datoriei suverane a Greciei în 2010. La finele lunii iunie creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliul total de credite în valoare de 260 de miliarde de euro al primelor patru bănci greceşti, de peste trei ori mai mult decât media de 7,15% care potrivit FMI exista în 2012 în zona euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

SURSA: Agerpres