În perioada iulie – septembrie 2013, Nokia a înregistrat pierderi nete de 91 de milioane de euro (125 milioane de dolari), de la 959 de milioane de euro în perioada similară din 2012. Analiştii se aşteptau la pierderi de 171,5 milioane de euro.

Vânzările companiei finlandeze au scăzut cu 22%, la 5,66 miliarde de euro, în timp ce analiştii estimau 5,87 miliarde de euro. Nokia a vândut 8,8 milioane de modele Lumia, în creştere cu trei milioane faţă de anul trecut.

Nokia a finalizat în iulie achiziţionarea participaţiei Siemens, în valoare de de 1,7 miliarde de euro, în societatea mixtă a celor două companii care furnizează echipamente de telecomunicaţii şi a schimbat numele companiei din Nokia Siemens Networks în Nokia Solutions and Networks (NSN). Nokia a concediat peste 21.000 de angajaţi la această divizie şi a vândut unele active pentru a reveni pe profit.

Vânzările acestei divizii – Nokia Solutions and Networks, au înregistrat în trimestrul trei din 2013 un declin de 26%, la 2,59 miliarde de euro, comparativ cu 2,73 miliarde de euro cât estimau analiştii. Profitul operaţional a fost de 218 milioane de euro, faţă de 240 de milioane de euro prognozat de analişti.

În data de 3 septembrie, Microsoft a anunţat că va prelua operaţiunile de producţie de telefoane mobile şi servicii ale Nokia Oyj pentru 5,44 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari), tranzacţie în urma căreia grupul finlandez va ieşi dintr-un domeniu de activitate în care, odată, era lider mondial, în timp ce producătorul programelor de operare Windows intră pe piaţa hardware pentru a-şi creşte veniturile.

Microsoft va plăti 3,79 de miliarde de dolari pentru divizia Nokia care se ocupă de producţia de telefoane mobile, inclusiv linia de producţie a smartphone-urilor Lumia, diferenţa de 1,65 de miliarde de dolari corespunzând drepturilor de utilizare a licenţelor de fabricaţie Nokia pentru 10 ani. Compania americană are opţiunea ca, ulterior, să le achiziţioneze definitiv.AGERPRES