Pierderi imense în 2023 din cauza dezastrelor naturale

Anul trecut, furtunile extreme și alte dezastre naturale au dus la pierderi de aproximativ 250 de miliarde de dolari în lume. Mai puțin de jumătate din această sumă a fost acoperită de asigurători, potrivit datelor companiei germane de reasigurare Munich Re, citate de Bloomberg.

Nota de plată depășește media pe 10 ani și include impactul pierderilor catastrofale cauzate de cutremurele din Turcia și Siria. Între timp, SUA au avut un sezon de uragane mai puțin sever decât în 2022. Multe dintre pierderile asigurate provin în schimb din furtuni regionale.

Ernst Rauch, cercetător șef în domeniul climei la Munich Re, spune că asigurătorii trebuie acum să regândească modul în care clasifică furtunile.

„Obișnuiam să ne referim la furtunile regionale ca fiind pericole secundare, deoarece acestea cauzează doar pagube mici sau medii pe cont propriu”, a declarat el într-un interviu. „Dar, pe măsură ce numărul furtunilor crește, trebuie să ne gândim la o nouă clasificare.”

Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă. Au fost distorsionate toate tiparele meteorologice și milioane de oameni au fost expuși la temperaturi periculoase. Repercusiunile schimbărilor climatice au implicații majore asupra modului în care industria asigurărilor gestionează cererile de despăgubire. În acest context, Banca pentru Reglementări Internaționale a avertizat recent că guvernele sunt lăsate din ce în ce mai mult să plătească factura.

În general, pierderile asigurate la nivel mondial au scăzut anul trecut la 95 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor.

Anul acesta ar putea fi și mai rău

Oamenii de știință prezic însă că anul 2024 va fi mai cald decât anul trecut, ceea ce crește probabilitatea unor evenimente meteorologice mai extreme.

„Mai multă apă se evaporă la temperaturi mai ridicate, iar umiditatea suplimentară din atmosferă oferă energie pentru furtuni puternice”, a declarat Rauch.

În 2023, pierderile asigurate din cauza furtunilor puternice – caracterizate prin ploi abundente și bruște, viteze mari ale vântului, precum și grindină și inundații fulgerătoare – au atins 50 de miliarde de dolari în SUA și 8 miliarde de dolari în Europa, ambele cifre reprezentând recorduri, potrivit sursei citate.

În Europa, grindina cu diametrul de până la 19 centimetri a dus la pierderi de miliarde de euro în nordul Italiei și într-o serie de alte regiuni în iulie și august. În SUA, unele dintre cele mai mari pierderi cauzate de furtuni au fost înregistrate în Midwest în martie și în Texas în iunie. Compania de reasigurare a precizat că pagubele provocate de uragane au fost limitate anul trecut, Idalia lovind părți din Florida care sunt slab populate.

În plus, cutremurele devastatoare din sud-estul Turciei și Siria din februarie au dus la pierderi totale de 50 de miliarde de dolari anul trecut. Dintre acestea, doar 5,5 miliarde de dolari au fost asigurate, a mai precizat compania citată.