Piaţa produselor de lux va stagna şi pentru că persoanele înstărite vor prefera mai degrabă să cheltuiască pentru design, călătorii şi mâncăruri fine, decât pentru produse tradiţionale de lux, adică îmbrăcăminte şi accesorii. 

Potrivit calculelor Bain & Company, cheltuielile pentru produsele tradiţionale de lux (modă, accesorii, bijuterii, ceasuri şi produse de înfrumuseţare) ar urma să stagneze la aproximativ 249 miliarde de euro în acest an. În schimb, cheltuielile pentru întregul sector de lux, care include şi automobile de lux, yaht-uri, avioane precum şi călătorii de lux, obiecte de artă, desing şi mâncăruri fine, ar urma să crească cu 4% până la 832 miliarde de euro. 

"Există o tranziţie progresivă de la produse fizice spre experienţe, în special în ultimul an", a declarat Federica Levato, partener la Bain & Company şi co-autorul raportului, subliniind că această tendinţă va continua. După ce a crescut constant după 2009, sectorul produselor tradiţionale de lux va înregistra o creştere modestă de 1-2% anul viitor, urmând să ajungă la o valoare de 280-285 miliarde de euro în 2020, susţine Federica Levato. 

După cinci ani în care consumatorii chinezi au alimentat creşterea sectorului de lux, turismul şi consumul asiatic, în principal cel chinez, a încetinit în Europa în acest an din cauza ameninţărilor teroriste. În plus, SUA şi Japonia au avut şi ele de suferit pentru că aprecierea monedelor lor a redus şansele unor achiziţii atractive. 

Incertitudinea cu privire la alegerile prezidenţiale din SUA şi votul Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană i-a făcut mai prudenţi pe cumpărătorii de produse de lux din întreaga lume. În plus, în condiţiile în care evenimentele politice şi deciziile de politică monetară influenţează tendinţele în materie de cheltuieli pentru produsele de lux, mărcile premium au început să-şi îndrepte atenţia spre atragerea cumpărătorilor în ţările lor de origine în loc să conteze pe sosirile de turişti care să le crească vânzările. 

AGERPRES