Piața locurilor de muncă își revine, iar angajatorii din toate sectoarele economice sunt din nou în căutare de oameni.

Bucureștiul și Ilfovul rămân în continuare cele mai avantajate zone din punct de vedere al numărului mare de oferte făcute de angajatori.

Piața locurilor de muncă a început anul în forță

Angajatorii români au postat peste 20.000 de joburi noi de la începutul anului, numărul aplicărilor a ajuns la 1,2 milioane iar piaţa se apropie de nivelul anterior pandemiei, potrivit datelor publicate de o platformă de recrutare.

Angajatorii români au început anul în forţă şi au scos în piaţă peste 20.000 de noi locuri de muncă în doar trei săptămâni lucrătoare, numărul de joburi apropiindu-se de cel înregistrat în luna ianuarie a anului trecut.

Cele mai multe oportunităţi au venit din partea angajatorilor din retail – peste 4.300 de locuri de muncă au fost postate în luna ianuarie.

Prestări servicii a fost al doilea cel mai activ domeniu, din acest punct de vedere, fiind urmat de IT / Telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producţie şi construcţii”, se arată într-un comunicat dat joi publicității de eJobs.

Peste jumătate dintre joburile noi se adresează candidaţilor din Bucureşti şi din Ilfov. Următoarele oraşe, în ordinea numărului de opţiuni deschise în faţa candidaţilor, sunt Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Iaşi şi Constanţa.

Interes scăzut pentru a pleca din țară

Angajatorii din străinătate continuă să caute candidaţi români, cu toate că interesul acestora faţă de ideea de a pleca din ţară este în continuare scăzut, potrivit documentului citat.

“Vedem domenii care luni la rând au stat în aşteptare şi care acum recuperează, cum este cazul HoReCa, unde au reînceput să se caute oameni, odată cu decizia redeschiderii restaurantelor, chiar dacă încă suntem destul de departe de nivelul din 2020.

În plus, dacă anul trecut vorbeam despre angajări masive doar în câteva industrii, care au crescut tocmai pe fondul contextului de criză, acum au reluat angajările şi celelalte sectoare.

Telecomul sau bankingul sunt două exemple în acest sens. Pentru 2021 am văzut cele mai mici procente alocate intenţiei de a pleca la muncă în străinătate sau de a-şi deschide propriul business”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Segmentul entry level, cel mai căutat de angajați

În ceea ce priveşte comportamentul de aplicare al candidaţilor, în luna ianuarie, cel mai activ a fost segmentul entry level, urmat de mid-level (2-5 ani de experienţă) şi de senior level (peste 5 ani de experienţă).

Au fost aproape 127.000 de candidaţi în luna ianuarie care, cumulat, au avut peste 1,2 milioane de aplicări. Comparativ, pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, au aplicat 106.000 de candidaţi pe eJobs.ro.

În acest moment, peste 21.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

7.000 de CV-uri actualizate zilnic

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil.

Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.

Cele 4,6 milioane de CV-uri şi cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidaţi activi din România.

Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri, precizează sursa citată.