Căutările online de locuințe au atins niveluri record

Cercetările FMI indică faptul că ratele scăzute ale dobânzilor au contribuit la creșterea prețurilor locuințelor, la fel ca sprijinul politic oferit de guverne și nevoia mai mare a oamenilor de a lucra de acasă. În multe țări, inclusiv în Statele Unite, căutările online de locuințe au atins niveluri record. Alături de acești factori privind cererea, prețurile locuințelor au crescut și pentru că întreruperile lanțului de aprovizionare au crescut costurile unor intrări în procesul de construcție, scrie weforum.org.

În timp ce elementele-cheie ale cererii și ofertei pot explica o mare parte din dinamica piețelor imobiliare în timpul pandemiei, factorii de decizie politică urmăresc cu atenție evoluțiile din acest sector. Creșterile prețurilor locuințelor în raport cu veniturile fac locuințele inaccesibile pentru multe segmente ale populației, așa cum arată studiul recent FMI privind accesibilitatea locuințelor în Europa.

Cei cu venituri mari caută locuințe mai mari

Angajamentele muncii post-pandemie ar putea, de asemenea, exacerba preocupările privind inegalitatea. Și asta pentru că cei cu venituri mari, cu joburi în care funcționează telemunca, caută locuințe mai mari, făcându-le mai puțin accesibile persoanelor mai puțin înstărite.
De asemenea, creșterea prețurilor locuințelor a avut un impact mai mare asupra inflației globale în unele țări și ar putea contribui la presiuni inflaționiste mai persistente.

În urmă cu peste un deceniu, o schimbare a prețurilor locuințelor a marcat debutul crizei financiare globale

Nu trebuie uitat că, în urmă cu peste un deceniu, o schimbare a prețurilor locuințelor a marcat debutul crizei financiare globale. Cu toate acestea, boom-ul creditelor de nevoi personale și creșterea prețurilor locuințelor în multe țări, înainte de criză, par să nu fie atât de mult răspândite astăzi. Prin urmare, într-un scenariu plauzibil, o creștere a ratelor dobânzii, o retragere a sprijinului politic pe măsură ce economiile încep să se recupereze și o restabilire a aprovizionării în timp util cu materiale de construcții, ar putea duce la o oarecare normalizare a prețurilor locuințelor.