Compania farmaceutică Pfizer informează că, alături de BioNTech, a început deja testarea vaccinului anti-COVID19 pe copii cu vârste sub 12 ani. Potrivit sursei citate, decizie vine în speranţa extinderii vaccinării la această grupă de vârstă până la începutul anului 2022, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Pfizer, Sharon Castillo a declarta că primii voluntari din faza iniţială a studiilor clinice au fost vaccinaţi miercuri.

De menționat este faptul că, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost autorizat în Statele Unite la sfârşitul lunii decembrie pentru persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste. Aproape 66 milioane de doze de vaccin au fost administrate în Statele Unite până miercuri dimineaţă, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

În ceea ce privește studiul pediatric, acesta va include şi bebeluşi de 6 luni și are loc după unul similar lansat de Moderna săptămâna trecută.

Vaccinul Pfizer este singurul utilizat la copii

Trebuie menționat și faptul că, spre deosebire de restul vaccinurilor, în prezent, numai vaccinul Pfizer/BioNTech este utilizat la copiii de 16 şi 17 ani din Statele Unite. De cealaltă parte, vaccinul produs de Moderna a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, şi până acum niciun vaccin anti-COVID19 nu a primit undă verde pentru utilizare la copiii sub 16 ani.

Pfizer şi BioNTech au planuri mari însă pentru următoarea perioadă așa că intenţionează să testeze iniţial siguranţa vaccinului lor la trei dozaje diferite – 10, 20 şi 30 micrograme – în studii clinice de fază I şi II cu 144 de participanţi.

Totodată, cei doi producători farmaceutici mai intenţionează să extindă ulterior testarea la o etapă cu 4.500 de participanţi în care vor analiza siguranţa, tolerabilitatea şi răspunsul imun generat de vaccin, probabil prin măsurarea nivelurilor de anticorpi la subiecţii tineri.

Sharon Castillo a declarat că Pfizer şi BioNTech speră să obţină date în urma studiilor clinice în doua jumătate a anului 2021. Trebuie subliniat și faptul că, până în prezent,Pfizer a testat vaccinul la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

În ceea ce privește așteptările, potrivit lui Castillă, compania se aşteaptă să aibă date în urma acestor studii în următoarele săptămâni.