Dr Albert Bourla, directorul general al Pfizer, a declarat la BBC că, în viitorul apropiat, compania farmaceutică va emite un nou vaccin împotriva infectării cu Sars-Cov-2. Compoziția serului injectabil va fi modificată pentru a permite depozitarea tratamentului Pfizer în frigidere obișnuite.

Dr Albert Bourla a explicat că modificarea respectivă a fost inițiată pentru a ajuta țările subdezvoltate, al căror sistem medical nu posedă anumite aparaturi de specialitate.

„Vaccinul trebuia depozitat la -70 de grade. Noua noastră formulă, care deja a început să circule, va permite (depozitarea) trei luni în frigidere obişnuite, la 2-4 grade. Aceasta este o diferenţă mică într-o ţară ca Marea Britanie, dar în ţări din Africa Subsahariană diferenţă va fi imensă”, a afirmat Albert Bourla.

Când apare noul vaccin Pfizer

Noua formula Pfizer urmează să fie distribuită în aproximativ o lună de zile. De asemenea, dr Albert Bourla, a explicat, în interviul acordat BBC, că populația planetei va fi nevoită să se vaccineze anul împotriva Covid-19, chiar dacă perioada epidemică se va finaliza.

Vaccin anti-covid anual

Vaccinarea anuală va fi necesară „mulți ani de acum înainte” pentru a menține un „nivel foarte ridicat de protecție”, a spus Bourla. BBC precizează că interviul cu șeful Pfizer a avut loc înainte de anunțul oficial privind apariția variantei Omicron, identificată prima dată în Africa de Sud.

Totodată, declarațiile lui Albert Bourla au fost făcute înainte ca guvernul britanic să semneze un contract cu Pfizer pentru 54 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID. Un alt contract, pentru 60 de milioane de doze a fost semnat cu Moderna. Cele 114 milioane de doze ar urma să fie livrate în 2022 și 2023.

Potrivit autorităților sanitare britanice, contractele prevăd furnizarea de vaccinuri modificate în cazul apariției de noi „variante îngrijorătoare” ale coronavirusului. Șeful Pfizer a precizat că specialiștii săi au realizat deja versiuni actualizate ale vaccinului, ca urmare a apariției variantelor Beta (Africa de Sud) și Delta (India).