Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat deja Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat în Europa. Medicamentul dezvoltat de compania americană a fost aprobat deja în în 27 de state membre UE. Lista statelor care au aprobat antiviralul de la Pfizer devine tot mai lungă, după ce Autoritatea pentru Științe ale Sănătății (HSA) din Singapore a anunțat acum că a aprobat utilizarea Paxlovid, scrie Channelnewsasia.

Paxlovid a fost deja aprobat în Statele Unite, Canada și Israel și în mai multe țări din UE. Pe baza dovezilor clinice disponibile, HSA a spus că beneficiile Paxlovid depășesc riscurile, indicând un „profil beneficiu-risc favorabil” pentru utilizarea sa în grupul de pacienți recomandat.

Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.

Tratamentul a redus spitalizările cu aproximativ 70%

Pfizer a publicat, de asemenea, date timpurii dintr-un al doilea studiu clinic care arată că tratamentul a redus spitalizările cu aproximativ 70% la un număr de 600 de adulți cu risc standard.

HSA a precizat și că datele in vitro au arătat, de asemenea, că Paxlovid este „activ” împotriva variantelor predominante de îngrijorare, inclusiv Delta și Omicron.

Care sunt reacțiile adverse

Reacțiile adverse raportate frecvent au fost uşoare până la moderate, cum ar fi alterarea simţului gustului, diaree, vărsături, hipertensiunea arterială, dureri musculare şi frisoane. Paxlovid ar putea interacționa cu diferite medicamente, cum ar fi cele pentru ritm cardiac neregulat, migrenă și colesterol, a spus HSA, adăugând că ar putea crește cantitatea substanțelor din aceste medicamente în sânge și ar putea duce la „evenimente adverse grave”.

Prospectul Paxlovid cuprinde peste 100 de medicamente despre care spune că nu ar trebui luate împreună cu pastilele anti-Covid sau a căror utilizare ar trebui monitorizată cu atenție.

Luna trecută, Comisia Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață, pentru Paxlovid, autorizându-l pentru utilizare în întreaga Uniune Europeană.