Petrom va investi anul viitor peste un miliard de euro, sumă similară cu cea din 2009, majoritatea fondurilor vizând, atât în 2009 cât şi în 2010, activităţile de explorare şi producţie, a declarat vineri Wolfgang Ruttenstorfer, preşedintele grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei.

„Ne revizuim strategia pe rafinare, pentru că marjele şi cererea au scăzut şi pentru că Petrom trebuie să aloce cât mai mulţi bani pentru upstream (explorare şi producţie, n.r.). Este posibil să cheltuim mai puţin în rafinare, dar vom investi în upstream”, a afirmat Ruttenstorfer.

O nouă strategie pentru Petrobrazi

Astfel, OMV va prezenta în primul trimestru din 2010 o strategie revizuită pentru Petrobrazi, cele mai mari schimbări vizând activitatea de rafinare.

„În România există un potenţial ridicat privind noi descoperiri de zăcăminte de hidrocarburi. Petrom a investit în acest an peste un miliard de euro, sumă care se va menţine în 2010, din care cea mai mare parte va merge în explorare şi producţie”, a spus şeful OMV.

Investiţiile pot fi asigurate din lichidităţi, majorări de capital şi împrumuturi.

„Din punctul nostru de vedere, putem majora capitalul Petrom oricând, dar decizia aparţine acţionarilor”, a spus Ruttenstorfer.

România nu va deveni „o piaţă secundară” pentru OMV, a spus el, în contextul în care grupul austriac vizează achiziţia retailerului turc de carburanţi Petrol Ofisi.

OMV menţine managementul Petrom 

Totodată, şeful OMV a apreciat ca „excelent” managementul Petrom şi a menţionat că acesta nu va fi schimbat.

OMV deţine în România, prin Petrom, o reţea de 550 de benzinării, rafinăriile Petrobrazi şi Arpechim şi activităţi în zona explorării şi extracţiei de petrol şi gaze naturale. Totodată, grupul austriac este prezent pe piaţa locală şi sub marca OMV, cu un lanţ de circa 80 de benzinării.

SURSA: Mediafax