“Consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 9% comparativ cu T1/13, ca urmare a contracţiei cererii sectorului industrial, precum şi că efect al iernii mai blânde. Volumul vânzărilor de gaze ale Petrom s-a diminuat cu 18%, reflectând şi extracţia mai mică din depozitele subterane, întrucât compania a vândut cantităţi suplimentare de gaze în perioada de injecţie din T2-T3/13, în loc să le depoziteze pentru iarnă”, potrivit raportului.

La finele primului trimestru, volumul total de gaze naturale aflat în depozitele subterane, deţinut de Petrom, era de 74 milioane de metri cubi, comparativ cu 28 de milioane de metri cubi la finele primului trimestru din 2013.

“În T1/14, preţul reglementat al gazelor din producţie internă pentru sectorul non-casnic a fost stabilit la 72,0 lei/MWh, iar pentru sectorul casnic a fost de 50,6 lei/MWh, în timp ce preţul mediu al gazelor de import estimat de ANRE a fost de 420 USD/1.000 mc (sau echivalentul a 129 lei/MWh). Cota medie de import stabilită de ANRE pentru sectorul non-casnic a fost de 23% în T1/14, sub media de 31% înregistrată în T1/13”, au mai arătat reprezentanţii Petrom.

Totodată, producţia brută estimată de energie electrică a României a crescut cu aproape 4% faţă de primul trimestru din 2013, în timp ce consumul estimat s-a diminuat cu aproximativ 3%, prin urmare exportul de electricitate al ţării a depăşit importul, se mai precizează în raport.

“Consumul intern mai mic şi creşterea abruptă a producţiei din surse regenerabile au condus la scăderea preţurilor pentru energia electrică pe piaţă din România. Conform datelor preliminare publicate de OPCOM, preţul pe Piaţa Zilei Următoare s-a situat la valoarea medie de 145 lei/MWh pentru energia electrică livrată în bandă şi 193 lei/MWh pentru energia electrică livrată în orele de vârf, uşor mai scăzute în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului trecut”, spun oficialii Petrom.

Compania produce electricitate în centrala de la Brazi şi în parcul eolian Dorobanţu.

“Cu o disponibilitate netă de 98% şi o producţie netă de electricitate de 0,55 TWh (cu 29% mai mică decât în T1/13), centrala Brazi a acoperit mai mult de 3% din producţia estimată de electricitate a României, cu o contribuţie ridicată pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem şi pe piaţa de echilibrare (a doua cea mai mare contribuţie pe piaţa de echilibrare din România)”, se mai menţionează în document.

De asemenea, parcul eolian Dorobanţu, cu o disponibilitate netă de 99%, a generat o producţie netă de electricitate de 0,02 TWh, cu 32% mai mică decât în T1/13, în contextul iernii mai blânde. Pentru electricitatea produsă şi livrată, OMV Petrom Wind Power S.R.L. a primit 40.470 certificate verzi. Conform legislaţiei în vigoare, jumătate dintre aceste certificate devin eligibile pentru tranzacţionare după 1 ianuarie 2018.

Profitul net al grupului OMV Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru al acestui an, până la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al companiei, publicat marţi.

În primul trimestru din 2013, compania obţinuse un câştig net de 1,332 miliarde de lei.

Totodată, vânzările OMV Petrom s-au diminuat cu 9%, ajungând la 5,296 miliarde de lei, faţă de 5,789 miliarde de lei, cât era valoarea indicatorului în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.

Statul român prin Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 18,99% şi alţi acţionari 9,35%.

Agerpres