Pentru speculatori, petrolul a reprezentat o destinație rezonabilă în vremuri incerte. Pozițiile speculative nete ale participanților importanți au crescut în ultimele două săptămâni, cu toate că semnele de încetinire ale economiei globale s-au adunat, ducând la scăderi în piețele de acțiuni, conform analizei celor de la X-Trade Brokers România.
Agenția Internaționala pentru Energie a revizuit în jos estimarea pentru cererea mondială în următorii doi ani, fapt ce a dus doar la o scădere limitată a petrolului, care a fluctuat în septembrie între 108 și 116 dolari/baril, în medie cu aproximativ 21% mai sus față de începutul anului. „Ceea ce a dus la aceasta reacție ciudată a fost atât interesul de căutare a unui refugiu în mărfuri în vremuri de instabilitate, cât și anunțul OPEC care a sugerat săptămâna trecută ca ar fi posibile reduceri ale producției”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Deși forțele rebele au preluat controlul în Libia, până la revenirea producției la nivelurile de dinaintea conflictului ar putea fi nevoie de până la doi-trei ani. Cotațiile se află în prezent la sub 12% distanța de maximele din primăvară, iar interesul aparent ridicat poate fi justificat prin prisma așteptărilor ca în SUA să se apeleze la noi episoade de tipărire de bani, care au funcționat până acum ca un imbold pentru cumpărarea de mărfuri fizice.
În România, creșterea recentă a prețului benzinei atrage atenția atât asupra impactului țițeiului, cât și al cursului de schimb. Aflat în derivă în fața dolarului american, euro a performat însă relativ bine față de leu. Astfel, cursul dolarului față de leu a înregistrat aprecieri importante.
„Doar în luna septembrie dolarul a câștigat 5,4% față de leu. Chiar și fără vreo modificare a prețului petrolului, impactul asupra carburanților este unul de scumpire doar din cauza leului mai slab față de dolar. Deși problemele din zona euro au afectat moneda unică, legăturile României cu Europa atât ca piață de export, cât și ca principal canal de finanțare au făcut ca leul să slăbească inclusiv în fața euro cu 0,92% în septembrie. Adăugând la aceasta creșterea puternică a dolarului față de euro, obținem justificarea pentru mișcarea curentă a cursului leu/dolar. Prezența BNR și consolidarea fiscala au fost însă un factor de stabilitate, care a limitat mișcări mai volatile. O soluție a liderilor europeni care să întărească Euro, să scadă interesul pentru dolar și contribuie la scăderea dolarului sub pragul de 3 lei ar putea fi necesară pentru a trage in jos cotațiile carburanților. Deocamdată, politicienii nu sunt suficient de hotărâți, atrăgând reproșul piețelor”, a precizat  Victor Safta.