Petre-Florin Manole anunță modificarea certificatelor de handicap
Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează împreună la o reevaluare a criteriilor pe baza cărora sunt eliberate certificatele de handicap în România, a anunțat marți seara ministrul Petre-Florin Manole. Oficialul acuză existența unor practici ilegale în sistem și pune sub semnul întrebării justificarea medicală pentru anumite afecțiuni acceptate în prezent ca motive pentru acordarea acestor certificate.
Suspiciuni de fraudă și promisiuni de sancționare
Ministrul Muncii atrage atenția asupra creșterii numărului de certificate de handicap eliberate pentru aceleași afecțiuni și chiar de către aceiași medici, semnalând existența unor practici frauduloase în sistem. În acest context, autoritățile lucrează la creșterea transparenței și la stabilirea unor mecanisme care să permită atât reducerea sau chiar eliminarea fraudelor, cât și sancționarea severă a medicilor care își folosesc în mod abuziv profesia pentru astfel de falsuri.
„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate (de handicap, n.r.), de la acelaşi medic, pentru aceeaşi în ghilimele boală. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda şi, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea şi lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a declarat ministrul Muncii.
Manole a atras atenția și asupra impactului negativ al acestor fraude asupra bugetelor locale, mai ales în comunitățile mici, unde resursele financiare sunt limitate.
„Acest gen de fraudă distruge bugetele locale ale unor localităţi mici, care nu au industrie mare şi nici bugete mari”, a explicat oficialul.

Campanie națională împotriva muncii la negru
Ministerul Muncii a demarat o campanie națională extinsă pentru identificarea muncii nedeclarate, inițiată în construcții și pregătită să fie aplicată și în alte sectoare. Peste 1000 de inspectori de muncă desfășoară controale simultane la nivelul întregii țări, în contextul în care, doar în ultima lună, au fost aplicate peste 200 de sancțiuni pentru astfel de nereguli. Ministrul Petre-Florin Manole subliniază că această acțiune vizează protejarea lucrătorilor cinstiți, asigurându-le plata corectă a drepturilor salariale și reducerea practicilor ilegale care afectează concurența loială pe piața muncii.
„Azi, când vorbim, suntem în a doua zi a unei campanii naţionale în care peste 1000 de inspectori de muncă din toată ţara, din toate judeţele, concomitent, merg într-o campanie pentru a depista munca la negru. E important din mai multe motive. În primul rând, să se înţeleagă faptul că nu este o noutate pentru Inspecţia Muncii. Doar luna trecută sunt peste 200 de amenzi, sancţiuni care s-au dat pentru că s-au depistat astfel de probleme fără să fi fost o temă specifică. Acum e o temă specifică pentru că e important ca oamenii care muncesc cinstit în această ţară, în construcţii, de exemplu, să primească legal şi oficial şi cu toate taxele plătite la zi, banii pe care îi merită pentru munca lor”, a subliniat ministrul.
Petre-Florin Manole a subliniat că angajatorii care încalcă legea vor fi sancționați, iar campania este menită să protejeze angajatorii corecți de efectele concurenței neloiale.
Ministerul Muncii promite că va reveni cu noi detalii despre modificarea criteriilor pentru certificatele de handicap și despre rezultatele controalelor derulate pe piața muncii.