Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune, în totală contradiciție cu statisticile oficiale, că preţurile produselor alimentare sunt în prezent mai mici, în comparaţie cu cele de anul trecut.

Daea a declarat, marți seara, într-o intervenție telefonică televizată, că urmăreşte zi de zi preţurile produselor alimentare la nivelul întregii ţări iar acestea ”sunt mai mici peste tot”:

”Eu spun că preţurile pe care le văd astăzi în comparaţie cu preţurile de ieri şi cu cele de anul trecut sunt preţuri mai mici şi le urmăresc în fiecare zi. Urmăresc aceste situaţii pe care le avem în ţară, pe piaţă, la produsele agroalimentare. Preţurile sunt mai mici peste tot”, a susținut ministrul Agriculturii.

De menționat că Institutul Naţional de Statistică publica în mai 2019 un comunicat de presă în care arăta că mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,6%, raportat la decembrie 2018.

Iar țara noastră a avut, în luna mai 2019, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,4%, acelaşi cu cel înregistrat în luna aprilie, arată datele publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.

Evoluția prețului cartofilor, de exemplu, a atras atenția tuturor. Conform datelor INS, cartofii au continuat să se scumpească în luna mai, preţul acestora urcând cu 17,33% comparativ cu luna precedentă.

Daea a mai declarat, marți seară, că obiectivul său, dar şi al fermierilor, este de a face faţă schimbărilor climatice în aşa fel încât ”să producem cât mai mult şi de bună calitate”:

”Este un obiectiv măreţ şi e bine că Banca Naţională ia acest obiectiv (menţinerea preţurilor de consum – n. r.) ca politică în domeniu. Dumnealui (guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu – n. r.) se luptă cu preţurile, eu mă lupt cu factorii climatici, iar fermierii la fel, pentru a face faţă acestor situaţii date de vreme, de schimbările climatice, în aşa fel încât să producem cât mai mult şi de bună calitate, pentru a acoperi pe piaţă ceea ce consumatorul doreşte. Ştim însă că pe piaţă, prin cerere şi ofertă, se stabilesc preţurile la diferite produse”, a spus el.