"În acest an s-au înregistrat recorduri istorice la nouă culturi care dau dimensiunea, pe de o parte, a potenţialului de care dispunem, a cercetării care a pus în spaţiul cultivării soiuri şi hibrizi valoroşi, dar şi a bravilor fermieri, a bravilor cetăţeni, oameni ai satelor care au rămas legaţi de acest loc şi au reuşit de a lungul vremii să se mobilize din punct de vedere tehnic, să realizeze ceea ce astăzi, cu respect, prezentăm şi cu dorinţa de a ne consacra în acest domeniu. (…) Agricultura rămâne principala sursă pentru satul românesc", a spus Daea, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că "datorită cercetării şi nu numai", România a realizat în prezent cea mai mare producţie de porumb din istorie, deşi nu a oferit cifre în acest sens. 

"La cultura porumbului, acum 27 de ani, era o producţie de aproape trei tone de porumb boabe la unitatea de suprafaţă. Sigur, în evidenţele noastre introduceam şi indicatorul de porumb ştiuleţi pentru a fi mai expresivi în dorinţa de a demonstra ce se poate în ţară. Dar, în prezent, tot datorită cercetării şi nu numai, putem astăzi să spunem că România realizează cea mai mare producţie de porumb din istorie", a subliniat ministrul Agriculturii. 

Şi în privinţa producţiei de grâu, şeful MADR susţine că o producţie de 8-10 tone la hectar realizată în unele unităţi agricole a fost posibilă numai cu ajutorul cercetării agricole, "care a continuat indiferent de opreliştile vremii". 

"Acum 27 de ani când era o producţie de 5.000 de kilograme de grâu la hectar era sărbătoare naţională, dar acum avem unităţi care realizează 8.000 – 9.000 şi chiar 10.000 de kilograme la hectar. Ce s-a întâmplat? Câteva lucruri bune. Primul este că cercetarea a continuat indiferent de opreliştile vremii, că solurile pe care le-au creat minţile cercetătorilor români a adus în pragul de exprimare biologică puterea genomică de a cântări pe orice cântar această producţie de 10 tone la hectar, care nu putea fi întrezărită indiferent cât de visător erai în actul cercetării şi cât de puternic mobilat de dorinţa de a învinge ca să poţi să întrezăreşti o asemenea producţie, care astăzi este o realitate", a subliniat ministrul Agriculturii. 

Şeful MADR a precizat de nenumărate ori în spaţiul public că "anul 2017 este unul excepţional, fără precedent, cu producţii istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent", la grâu, rapiţă, mazăre, orz, orzoiacă şi floarea soarelui, iar la toate acestea, în mod sigur, se vor adăuga recolta de porumb boabe şi încă alte două producţii. 

În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa ţării.