Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii a transmis un mesaj pe pagina de facebook referitor la situația în care se găsesc fermierii români.

„Păcat și nedrept!

Este cunoscută situația grea prin care trec fermierii români, din cauza secetei din acest an.

Culturile compromise îi aduc în pragul falimentului pe o mare parte dintre aceștia.

Ei și-au făcut datoria tot timpul, cu bani din bănci și cu rezultatele producției de până acum, au lucrat terenul, au îngrijit animalele, n-au ținut seama de pandemie, ne-au aprovizionat cu mâncare, asumându-și toate riscurile.

Cei care au avut posibilitatea să irige au irigat și au salvat în parte culturile. Cei care nu, au pierdut și banii și recolta.

Se știe foarte bine că fermierii nu văd banii. Ei văd doar producțiile obținute pe care le împart la furnizorii de inputuri pentru continuarea activității în agricultură.

Neavând producții, pierd posibilitatea de a înființa culturile pentru noul an agricol, de a desfășura activitatea normală în zootehnie și în alte sectoare.

Ei trebuie ajutați!

Dar acest ajutor nu poate veni de la cei care nu vor, nu știu și nu pricep.

Să mă explic:

nu vor:

– prin întârzierea nepermis de mare a inventarierii pagubelor provocate de secetă, mizându-se pe trecerea timpului până la acordarea avansurilor la plățile directe

– prin nepromovarea la timp a unui act normativ pentru acordarea despăgubirilor

nu știu mecanismele europene:

– că anul financiar începe la 16 octombrie a.c. și se termină la 15 octombrie anul viitor

– că 30 septembrie este data de referință a cursului valutar

– că 16 octombrie – este prima zi de acordare a avansului la plățile directe (a se vedea Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/531 al Comisiei din 16 aprilie 2020), care prevede foarte clar data la care se pot acorda avansurile

nu pricep:

– pentru că nu vor să comunice cu specialiștii din minister, care știu ce trebuie făcut

Solicitarea conducerii Ministerului Agriculturii cu privire la acordarea avansului la subvenții, înainte de 16 octombrie, a demonstrat lipsa de cunoaștere a regulamentelor europene, făcându-se de râs prin această solicitare.

Răspunsul negativ primit de la Comisie, care era previzibil, le-a încurcat planul tragerii de timp privind despăgubirile, obligându-i la o modificare pripită a bugetului chiar în ședința de guvern, fără o documentare prealabilă, care nu asigură sumele necesare pentru toți fermierii afectați, întârziindu-se acordarea acestor despăgubiri și din cauza lipsei actului normativ de reglementare.

Situația era rezolvabilă demult, prin simplificarea, accelerarea procesului de inventariere și promovarea concomitentă a unui act normativ pentru despăgubiri, cu consultarea prealabilă a Comisiei Europene.

V-am sugerat încă din aprilie aceste soluții. Nu ați ținut seama de ele.

Lipsa de voință și amatorismul în actul de conducere ne afectează pe toți.

Costul facturii „nu vreau + nu știu + nu pricep” este plătită de fermieri.

Păcat și nedrept!”, a comentat Petre Daea.