Guvernul a dezbătut în primă lectură mai multe proiecte de acte normative privind instituirea unor scheme de ajutor de stat în domeniul agricol, care-i vizează pe crescătorii de bovine, crescătorii de porcine, crescătorii de păsări, apicultori şi pe fermierii afectaţi de secetă, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„În domeniul agriculturii, aşa cum a fost anunţat în deschiderea şedinţei de guvern, Ministerul Agriculturii a prezentat mai multe proiecte de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru mai multe domenii din zona fermierilor, zona crescătorilor de animale care au suferit pierderi ca urmare a pandemiei COVID-19.

Scheme de ajutor pentru crescătorii de animale

Astfel, au fost discutate în primă lectură şi urmează, după obţinerea tuturor avizelor, să fie aprobate într-o şedinţă de guvern ulterioară mai multe scheme de ajutor de stat, după cum urmează.

Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine, în acest caz vorbim de o schemă de ajutor de stat prin care solicitanţii pot beneficia de un ajutor de maximum 100.000 de euro pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei de COVID 19. Bugetul acestei scheme este de 35, 7 milioane lei şi numărul de beneficiari este de aproximativ 44.000 „, a declarat Ionel Dancă, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că o altă schemă de ajutor vizează domeniul creşterii porcilor.

„Avem o schemă similară cu un buget de 119 milioane lei, valoarea maximă a ajutorului este de 100.000 de euro per beneficiar”, a spus Dancă.

”Valoarea maximă a sprijinului este de 925 de lei pe hectar”

El a precizat că pentru crescătorii de păsări, schema de ajutor de stat discutată în Guvern are un buget de „109 milioane de lei”, iar pentru cei din sectorul apicol schema beneficiază de un buget de „50 de milioane de lei”, pentru „aproximativ 24.000 de beneficiari”.

„Mai multe detalii cu privire la modul de aplicare a acestui mecanism de sprijin vor fi comunicate după adoptarea lor în forma finală”, a spus Dancă.

El a menţionat că tot în primă lectură Ministerul Agriculturii a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au fost afectaţi de secetă.

„Aici vorbim de un număr de beneficiari de aproximativ 34.800, valoarea totală a schemei este de 850 de milioane de lei, iar valoarea maximă a sprijinului este de 925 de lei pe hectar”, a explicat Dancă.