Cercetătorii au analizat răspunsul anticorpilor la peste 8.500 de persoane din Anglia și Țara Galilor, vaccinate fie cu Pfizer, fie cu AstraZeneca, și care nu au avut anticorpi înainte de imunizare. Rezultatele preliminare ale studiului au fost publicate recent.

Pfizer, cel mai bun vaccin

Concluzia lor: 96,42% dintre cei care au primit fie vaccinul Pfizer, fie vaccinul AstraZeneca au dezvoltat anticorpi între 28 până la 34 de zile, după prima doză. „O singură doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer duce la niveluri ridicate de anticorpi la persoanele care nu au avut anterior COVID-19”, explică cercetătorii.

Anticorpii s-au dezvoltat mai rapid la participanții care au primit vaccinul Pfizer, dar, la patru săptămâni după prima doză, nivelul anticorpilor a fost egal pentru ambele seruri.

“9 din 10 adulți din Marea Britanie care s-au vaccinat cu unul dintre cele două vaccinuri au produs anticorpi în decurs de o lună de la prima doză”, a declarat autorul principal al studiului, Maddie Shrotri.

Specialiştii, adevărul despre vaccinuri

“Este remarcabil cât de bine funcționează aceste vaccinuri, mai ales având în vedere viteza cu care au fost dezvoltate. Este o mare realizare științifică în fața celei mai devastatoare pandemii din ultimul secol”, spune Shrotri.

Nivelurile de anticorpi după prima doză a oricărui vaccin nu au fost la fel de ridicate la toți. Cercetătorii spun că „au găsit dovezi că nivelurile de anticorpi au fost mai mici odată cu creșterea vârstei, după prima doză”.

Și persoanele cu diverse boli precum diabetul, bolile de inimă, cancerul și cei care urmează terapii imunosupresoare, au avut niveluri mai mici de anticorpi după prima doză.

Concluzia nu este că nu ar mai fi nevoie de a doua doză a acestor vaccinuri. Cercetătorii afirmă că un număr și mai mare de oameni – 99,08% – au dezvoltat anticorpi în termen de 7 până la 14 zile de la primirea rapelului.