Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), România a identificat 78 de firme din alte state membre UE implicate în achiziții intracomunitare de mașini second-hand, în valoare de 80 de milioane de euro, care au cauzat un prejudiciu de aproximativ 16 milioane de euro la bugetul de stat în perioada 2022-2023.

ANAF a intensificat verificările privind comerțul cu mașini de lux second-hand pentru a preveni și descuraja fraudele la bugetul de stat. Instituția recomandă ca aceste achiziții să fie analizate cu atenție, deoarece tranzacțiile folosesc firme intermediare din Bulgaria și Slovacia pentru refacturarea mașinilor, 95% dintre acestea fiind de tip „fantomă”.

În acest fel se va preveni pierderea banilor plătiți pentru achiziționarea de mașini de lux second-hand din Germania și Franța prin intermediul platformelor de vânzare online.

„În contextul intensificării verificărilor comerţului cu autoturisme de lux rulate, pentru prevenirea şi împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022- 2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziţii intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro. ANAF recomandă analizarea cu atenţie a acestor achiziţii, având în vedere că tranzacţiile utilizează firme interpuse din Bulgaria şi Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip „fantomă”. Astfel, se previne pierderea sumelor plătite la achiziţionarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania şi Franţa, prin intermediul platformelor de vânzare online”, avertizează Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

ANAF a pus ochii pe zeci de mașini

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează atent achizițiile intracomunitare de mașini de lux second-hand, în încercarea de a preveni fraudele la bugetul de stat. În data de 16 martie, inspectorii DGAF au verificat, în punctele de trecere a frontierei Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad, 37 de autovehicule înmatriculate temporar în alte țări, precum și 67 de platforme și remorci folosite pentru transportul mașinilor second-hand.

Ca urmare, 78 de mașini de lux au fost identificate și confiscate în timp ce se pare că se aflau în tranzit din România către Bulgaria sau erau facturate de companii „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria. Pentru a preveni riscul fiscal al descărcării și recuperării acestor vehicule, au fost verificați furnizorii și beneficiarii reali, precum și traseul de transport, iar transportatorii au fost informați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor fiscali antifraudă. ANAF obține date pentru analiza de risc fiscal privind companiile implicate în fraude cu TVA din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, platforme de anunțuri online, petiții sau reclamații.

„Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării şi valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii şi beneficiarii reali, cât şi traseul transportului, iar transportatorii au fost înştiinţaţi că trebuie să descarce în România doar în prezenţa inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR şi Eurofisc, din platformele de anunţuri online şi din petiţii sau sesizări”, precizează ANAF.