”Examenul de titularizare din acest an a fost unul riguros, iar concurenţii au avut rezultate bune, în condiţiile în care învăţământul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenţi. Trebuie însă să ţinem cont că doar unul din doi candidaţi, care au obţinut peste nota 7 la concurs, va putea să se şi titularizeze. În aceste condiţii, vor fi peste 6.000 de candidaţi care au promovat examenul, dar care nu vor avea post titularizabil”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) ”Spiru Haret”. Potrivit conducerii federaţiei, absolvenţii foarte buni îşi aleg alte domenii de activitate deoarece salariile din învăţământ sunt foarte mici.

”Atâta timp cât salariile sunt foarte mici, este normal ca absolvenţii foarte buni să aleagă alte domenii de activitate. Noi am cerut în mai multe rânduri o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţământ. Dacă acest act normativ nu va fi aprobat cât mai repede, sistemul va continua să fie neatractiv”, a mai spus Marius Nistor, citat de Agerpres. Conform unui centralizator al Ministerului Educaţiei Naţionale, procentul de promovare (note peste 5), înainte de contestaţii, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din data de 30 iulie, este de 79,89%.

Au fost evaluate lucrările a 29.509 de candidaţi, dintre aceştia 14.098 (47,78%) obţinând note între 7 şi 10, iar 9.476 (32,11%) note între 5 şi 7, în timp ce 5.935 de participanţi au obţinut note mai mici de 5.

Contestaţiile se depun în zilele de 5 şi 6 august la sediile inspectoratelor şcolare judeţene: luni, după afişarea rezultatelor până la ora 21,00, iar marţi între orele 8,00 şi 15,00.

Rezultatele finale au ca termen de afişare data de 8 august. Potrivit MEN, pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.