Primele birouri de vot se vor deschide la ora locală 06:00 (ora 11:00 GMT) în unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire etc.). Pe coasta occidentală, californienii vor începe să voteze la ora 15:00 GMT.

Primele birouri de vot din SUA se vor închide la ora locală 18:00 (ora 23:00 GMT), în unele state de pe coasta estică a SUA. Cea mai mare parte a birourilor din statul Florida se închid marţi la ora locală 19:00 (ora 24:00 GMT), iar majoritatea statelor de pe coasta de est se închid marţi la ora locală 20:00 (miercuri la ora 01:00 GMT) sau ora locală 21:00 (miercuri la ora 02:00 GMT).

Birourile de pe coasta de vest a SUA se închid miercuri la ora 04:00 GMT.

Începând cu ora 22:00 GMT a zilei de marţi, canalele de televiziune americane vor putea începe să difuzeze rezultate ale sondajelor la ieşirea de la urne (exit-polls) cu privire la priorităţile electorilor şi structura electoratului prezent la vot. Aceste date statistice, primite de la 25.000 de operatori din toate statele SUA, vor ajuta canalele de televiziune să anunţe situaţia din fiecare stat la momentul închiderii birourilor de vot.

Conform Constituţiei SUA, câştigătorul alegerilor prezidenţiale este determinat nu de votul popular la nivel naţional, ci de competiţia stat cu stat, astfel că 11 state din cadrul SUA (precum Ohio, Florida, Virginia sau Colorado) unde nici republicanii, nici democraţii nu domină în mod clar vor face diferenţa în această cursă electorală.

Practic, Barack Obama şi Mitt Romney concurează pentru a obţine 270 de voturi electorale. Aceste voturi sunt repartizate celor 50 state pe baza unui mix între populaţie şi reprezentarea în Congres, ceea ce lasă deschisă posibilitatea repetării situaţiei din anul 2000, când republicanul George W. Bush a câştigat preşedinţia SUA cu un vot electoral majoritar, deşi candidatul democrat Al Gore a avut un mic avans în privinţa votului popular la nivel naţional.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, avansul preşedintelui în exerciţiu Barack Obama faţă de candidatul republican Mitt Romney este unul solid în 18 state ce reunesc 201 voturi electorale. Obama mai trebuie, aşadar, să obţină 69 de voturi electorale în 11 state-cheie, dar el dispune deja, dintre acestea, de un avans confortabil în Pennsylvania (20 de voturi electorale), Michigan (16 voturi) şi Wisconsin (10 voturi). El ar trebui, de exemplu, să câştige 18 voturi electorale în Ohio şi 6 în Iowa pentru a fi reales preşedinte, cu 271 de voturi electorale.

De partea cealaltă, pentru republicanul Mitt Romney drumul spre victorie pare mai dificil. El ar trebui să obţină voturile electorale în majoritatea celor 11 state-cheie. Conform ultimelor sondaje, Romney poate fi sigur de victorie în 24 de state reprezentând 191 de voturi electorale. Republicanul are deci nevoie de încă 79 de voturi electorale în cele 11 state indecise, ceea ce presupune o victorie în Ohio, în Florida şi în Virginia, care împreună adună 60 de voturi electorale.

Tot marţi, alegătorii americani vor decide întreaga componenţă a Camerei Reprezentanţilor (435 de membri) şi 33 din cele 100 de mandate în Senat. Ultimele sondaje de opinie indicau faptul că republicanii îşi vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanţilor. În Senat, democraţii ar urma să îşi apere majoritatea fragilă de 53 de locuri, dar rezultatul va depinde de evoluţiile din state ca Massaschusetts, Virginia, Indiana şi Missouri.
Sursa: Agerpres