"Aşa după cum este cunoscut deja opiniei publice, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a început în februarie 2016 negocierea cu conducerea Poştei Române, pe un set de revendicări mai vechi, printre care se regăsea şi acordarea unei creşteri salariale. Timp de 8 luni, managementul Poştei Române a folosit diverse tertipuri pentru a trage de timp, afirmând constant că este de acord cu acordarea unei creşteri salariale, fără a respinge suma solicitată de SLPR. Această strategie a conducerii Poştei Române a condus la creşterea gradului de aşteptare în rândul celor peste 21.000 de membri de sindicat ai SLPR care au fixat limita mandatului de negociere, pentru comisia sindicatului, la un nivel sub care nu au mai acceptat să coboare", se spune în comunicat. 

Potrivit sindicaliştilor, după cele 8 luni de tergiversare, când conducerea Poştei a prezentat o ofertă de salarizare mult sub aşteptările create, aceasta a fost respinsă ferm de către salariaţii care şi-au radicalizat poziţiile după atâta aşteptare. 

SLPR precizează că acesta este motivul pentru care în Poşta Română are loc o mişcare de revoltă a salariaţilor, care nu mai vor să-şi urmeze şi să asculte de liderii de sindicat şi care, din informaţiile sindicatului, îşi vor radicaliza şi mai mult poziţiile şi vor deveni din ce în ce mai înverşunaţi, pe măsură ce timpul trece, făcând dificilă adoptarea unei soluţii negociate. 

Conform sindicaliştilor, în timpul celor 8 luni de negocieri, SLPR a atras atenţia asupra riscurilor generate de amânările succesive în adoptarea unei soluţii, prin: informarea directorului general, în timpul celor 7-8 runde de negociere, inclusiv în timpul celor 3 întâlniri ce au avut loc cu Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională; acţiunile de protest: mitingul din 7 mai 2016; pichetele de protest din toată ţara, ce au avut loc la prefecturi; acţiunile de protest ce au avut loc în toată ţara în data de 27 septembrie 2016; acţiunile de avertisment, din toate judeţele, de la începutul lunii octombrie 2016. 

"Izbucnirea revoltei salariaţilor, sătui de negocierile şi promisiunile fără rezultat şi de refuzul CNPR de a accepta majorarea cu suma avansată de SLPR (sumă cu cel puţin 25% mai mică decât cererea iniţială) şi decizia lor de a-şi rezolva singuri problemele, fără a mai accepta acţiunile de protest propuse de SLPR, (pichete, marşuri, mitinguri), sunt, în opinia noastră, responsabilitatea exclusivă a echipei de management a Poştei Române. În acest moment se află în protest, peste 15 mii de salariaţi din Poşta Română, lucrători în peste 800 de subunităţi poştale din toate judeţele ţării", se mai precizează în comunicat. 

Sindicaliştii din Poşta Română au încetat joi activitatea în mai multe puncte de lucru din Bucureşti şi din ţară după ce negocierile cu reprezentanţii companiei au eşuat miercuri seară. 

De asemenea, aceştia au pichetat miercuri dimineaţă, începând cu ora 10:00, sediul central al companiei, nemulţumiţi de propunerile venite din partea conducerii companiei, care condiţionează majorările salariale de concedieri. Ulterior în cursul zilei de miercuri aceştia au intrat la negocieri cu directorul companiei, Alexandru Petrescu. 

În data de 27 septembrie, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a organizat o acţiune de protest solicitând majorarea salariului cu 200 de lei. Aceştia au ameninţat cu încetarea lucrului la începutul lunii noiembrie în cazul în care cererea lor nu va fi soluţionată. Majorarea salarială solicitată de 200 de lei brut însemna un efort pentru companie de 5 milioane de lei lunar. 

Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. 

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. 

Poşta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar şi cel mai mare angajator din România, cu puţin peste 25.000 de angajaţi. Agerpres