Proiectul Mars One presupune colonizarea planetei Marte începând cu anul 2022. Deşi mai multe întrebări legate de finanţarea proiectului sau de şansele de supravieţuire a oamenilor pe Planeta Roşie nu au răspuns, peste 100.000 de oameni s-au înscris pe lista, dintre care 30.000 sunt americani. Potrivit site-ului oficial al Mars One în cursa pentru colonizarea planetei Marte s-au înscris şi opt români cu vârste între 19 şi 55 de ani.

Orice persoană de peste 18 ani poate aplica, însă taxa de participare depinde de naţionalitate. Astfel pentru americani taxa este de 38 de dolari, în timp ce pentru mexicani doar 15 dolari. Preţul este setat în funcţie de produsul intern brut pe cap de locuitor. Prima misiune cu echipaj Mars One va costa şase miliarde de dolari. Banii vor fi strânşi din sponsorizări şi din drepturile de televizare. Primul echipaj va fi format din patru persoane, două femei şi doi bărbaţi. Aceştia ar trebui să aterizeze pe Marte în luna aprilie a anului 2023. După alţi doi ani va urma un alt grup de patru persoane. Niciunul dintre ei nu se va mai întoarce pe Pământ.

Fondatorii proiectului Mars One sunt convinşi de viabilitatea acestuia în ciuda riscurilor imense. Experţii afirmă că aceste misiuni cu echipaj uman sunt extrem de periculoase, iar aceştia iau în calcul şi distanţa până la Marte, care nu a mai fost parcursă niciodată de oameni. O altă problemă o reprezintă radiaţiile, care pot provoca îmbolnăvirea de cancer.

Lista românilor care vor să meargă pe MARTE

http://applicants.mars-one.com/?sex=&minimumAge=&maximumAge=&country=RO&language=&rating=