China, amenințare sporită în Taiwan

Ministerul taiwanez al Apărării a anunțat luni, mișcări de trupe chineze în apropierea insulei. El a spus că a detectat 103 avioane de război chineze. Asta, în decurs de  doar24 de ore, un număr neobişnuit de mare, transmite AFP.

„103 de avioane ale Armatei de Eliberare a Poporului şi nouă nave ale marinei Armatei de Eliberare a Poporului au fost detectate în jurul Taiwanului între duminică şi luni dimineaţă”, a făcut cunoscut ministerul într-un comunicat.

În condițiile escaladării tensiunilor în zonă, Taiwan a solicitat SUA achiziția de armanent american în valoare de 500 de milioane de dolari. Acest lucru este pentru a ajuta la creşterea capacităţii de apărare a spaţiului aerian al insulei, informează DPA.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate a Departamentului Apărării din SUA (DSCA) a precizat că vânzarea va include sisteme de căutare şi urmărire în infraroşu F-16 (IRST) şi echipamente aferente.

„Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea destinatarului de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare. Contribuind la abilităţile beneficiarului de a-şi apăra spaţiul aerian. De a oferi securitate regională. Șîpi de a creşte interoperabilitatea cu Statele Unite prin programul său de F-16”, a transmis DSCA în comunicat.

S-a ajuns la un acord cu SUA

DSCA a spus că vânzarea propusă a acestui echipament și acestei asistenţe „nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune”.

La Taipei, Ministerul Apărării  şi-a exprimat recunoştinţa pentru aprobare. El a adăugat că este de aşteptat ca acordul să intre în vigoare la o lună după notificarea Congresului SUA.

„Aceste sisteme vor fi folosite în mod adecvat în menţinerea stabilităţii regionale”, a precizat ministerul.

Trimiterea de rutină de către China a unor avioane militare şi drone în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului a reprezentat o ameninţare militară serioasă pentru insulă.

Președinția taiwaneză a subliniat că pachetul este a 11-a vânzare de arme a SUA către Taiwan de când preşedintele Joe Biden a preluat mandatul în 2021.

Acordul va atrage cel mai probabil furia Beijingului. China respinge orice schimb oficial între SUA şi Taiwan. Conducerea de la Beijing consideră Taiwanul ca parte a Republicii Populare Chineze. Asta, în ciuda faptului că insula are propriul guvern independent din 1949.

SUA sunt obligate să susţină capacităţile de apărare ale Taiwanului datorită Legii Relaţiilor cu Taiwan din 1979.