Conform cadrului legislativ, Timpul de Muncă reprezintă perioada în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplineste sarcinile pentru care a fost angajat, conform contractului colectiv de muncă. Repartizarea timpului de muncă este de regulă uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Exista însă și situatii în care, angajatorul poate opta pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, însă cu respectarea timpului de lucru de 40 de ore pe săptămână.  

Ce presupune un program de muncă individualizat?

În legislaţia din România (Codul muncii) există mai multe variante de program de lucru flexibil, la care angajatorul poate apela în funcţie de specificul şi nevoile activităţii sale, precum şi de opţiunile salariaţilor. Printre acestea se numără şi programul de muncă individualizat care presupune: un mod flexibil de organizare a timpului de lucru.  Astfel, durata zilnică a timpului de muncă de opt ore pe zi în cazul angajaţilor cu normă întreagă se împarte în două perioade: o perioadă fixă și o perioadă  variabilă astfel:

  • o perioadă fixă: pe durata căreia întreg personalul unităţii ori al diviziunii unităţii la nivelul căreia se aplică programul individualizat de muncă trebuie să se afle la locul de muncă (de exemplu: în intervalul orar 10,00-16,00 tot personalul se va afla concomitent la locul de muncă);
  •  perioadă variabilăpe durata căreia personalul căruia i se aplică programul individualizat de muncă îşi alege orele de sosire şi de plecare, fiind ţinut numai de respectarea timpului zilnic de muncă (de exemplu: în intervalul orar 7,00-10,00, respectiv 16,00-19,00, angajaţii îşi pot alege orele de sosire şi plecare, cu condiţia realizării timpului zilnic de muncă, în funcţie de norma întreagă ori fracţionată stabilită prin contractul individual de muncă).

Companiile care optează pentru un astfel de program trebuie să stie că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși  48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În plus, pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul de muncă aplicabil se poate negocia, prin contractul colectiv de muncă, perioade de referință mai mari de 4 luni, dar care să nu depășească 6 luni.

Orice modificare adusă contractului de muncă deja semnat se face exclusiv cu acordul angajatului. În felul acesta, compania se asigură că angajatul poate fi operațional și în noile condiții.

Care sunt avantajele acordarii unui program individualizat din partea companiilor angajatoare?

Beneficiile pentru angajatorii care ofera un program de lucru individualizat sunt numeroase si de cele mai multe ori in avantajul ambelor parti. Printre acestea se regăsesc:

  • Motivarea și retenția salariatilor
  • Fidelizarea celor mai buni angajați
  • Diminuarea costurilor necesare noii recrutări
  • Cresterea capacitătii creative a angajaților
  • Reducerea absențelor nemotivate
  • Diminuarea riscului de concediu medical

"Specialistii în resurse umane trebuie să înţeleagă că nu mai suntem în anii '70, când angajaţii trebuiau să lucreze de la ora 9 la ora 5. În 2017, oamenii pot să se conecteze de acasă, de la o cafenea, din parc, de la un hub de lucru şi chiar să fie mai productivi astfel. Recomandăm specialiștilor în resurse umane să-și lase angajații să lucreze măcar o zi pe săptămână de acasă și să negocieze programe individualizate. O astfel de abordare poate avea un impact deosebit asupra bunăstării angajaților și reprezintă aproape întotdeauna un liant între companie și angajat. Practic eu, angajatorul îți transmit că am încredere în tine, iar tu, angajatul, dacă ești de bună credință știu că-ți vei face treaba  și că nu mă vei dezamăgi. E un demers firesc al lucrurilor, care n-are de ce să dezavantajeze niciuna dintre părțile implicate. Desigur că există și industrii în care un astfel de program flexibil nu poate fi aplicat, cum ar fi spre exemplu industria alimentară, textilă, et cetera. Însă acolo unde este posibil, o astfel de abordare poate ajuta companiile să le confere angajaților încredere în propria persoană și să crească productivitatea.’’. Printre cele mai des întâlnite industrii cu program flexibil se numără și industria de IT, publicitate, comunicare, web design, business management si chiar project management, unde e nevoie adesea de creativitate și orientare către soluții.’’ a declarat Bianca Dumitriu, Manager Marketing si Comunicare la agentia de recrutare Persons.

Exact ca și în cazul unui program de muncă fix, evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat este tinută de angajator conform prevederilor art. 119 din Codul Muncii.  De asemenea, angajatorul are dreptul de a verifica activitatea salariaților într-un anumit interval orar și prin metode prevăzute în mod specific în contractul colectiv de muncă.

Salariatul poate cere modificarea programului după angajare?

Pentru a-si fideliza angajatii, dar si din dorinta de a le creste încrederea în companie, angajatorii pot stabili astfel de programe individualizate, cu acordul sau chiar la solicitarea salariatului în cauză. Programul de lucru individualizat se face la semnarea contractului individual de muncă, ulterior această modificare fiind posibilă doar prin întocmirea unui act adițional de către angajator.

În mod obligatoriu, angajatorul trebuie să specifice aceste prevederi în actul aditional, precum și în regulamentul intern al companiei pentru a fi în acord cu Codul Muncii  și desigur cu fiecare salariat.

‘’Toate detaliile privind programul de lucru trebuie lămurite la angajare, înainte de semnarea propriu-zisă a contractului de muncă precum și a contractului colectiv de munc, astfel încât să fie evitate conflicele de interese dintre angajatorsi angajat, sau dintre un angajat și un altul. Salariatul trebuie să solicite angajatorului informații despre: locul de muncă – unde se va desfășura munca, ocupația, riscurile specifice postului, data la care contractul de muncă începe să producă efecte, durata contractului la CIM pe durată determinată/nedeterminată, durata muncii pe ore/zi  și ore/săptămână, durata concediului de odihnă, și bineînțeles toate aspectele privind salariul și beneficiile. Orice modificare ulterioară presupune o nouă negociere și implică, așadar, un schimb de opinii obligatorii înainte.’’ Ileana Ionescu, Senior Recruiter la agentia de recrutare Persons.

Persons este o agentie integrată de resurse umane, înființată de către o echipă de antreprenori cu experiență în mediul de business. Persons furnizează servicii integrate de: Recrutare si Headhunting, Consultanță în resurse umane și Administrare de personal și Salarizare.