Toma-Bogdan Costreie, până astăzi director general al departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale a AEP, a fost demis din funcție de birourile reunite ale Parlamentului.

Decizia vine la scurt timp după ce Toma-Bogdan Costreie a dispus un control la PSD, pentru a verifica modul în care social-democrații au cheltuit fondurile provenite din subvenția de la stat. 

Totuși, controlul în cauză nu a putut fi efectuat, fiind blocat de Curtea de Conturi, la conducerea căreia se află unul dintre oamenii apropiați de Dragnea, Mihai Busuioc, care înainte de a ajunge la Curtea de Conturi a ocupat funcția de secretar general al Guvernului, în timpul mandatului lui Sorin Grindeanu.

Deputatul USR Stelian Ion susține că decizia Parlamentului de destituire din funcție a lui Toma-Constantin Costreie este nimic altceva decât un abuz:

„„Azi (joi – n.r.) s-a mai consumat un episod de prost gust marca PSD în Birourile permanente reunite, este legat de faptul că după controlul declanşat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcţionarii care au început acel control. Azi (joi – n.r.) a fost vorba în Birourile permanente reunite despre destituirea persoane care ocupă funcţia de director în cadrul AEP, responsabil pe partea de controale ale finanţării partidelor politice. În mod absolut nelegal, s-a scornit retroactiv un așa zis motiv că acea persoană nu ar fi avut o declaraţie de neapartenenţă la vreun partid politic deşi nu i-a fost cerută niciun moment această declaraţie şi nu a fost chemat niciodată să dea explicaţii cu privire la acest lucru, deci este clar un abuz . Dacă această persoană va da în judecată Parlamentul cu siguranţă va avea câştig de cauză pentru că nu este admisibil să destitui doar pentru că nu îşi mai este pe plac o anumită persoană şi că îndrăzneşte să pornească un control la partidul tău”, a declarat deputatul USR, Stelian Ion, după ședința Birourilor Reunite ale Parlamentului.

Reamintim că AEP a dispus efectuarea unui control la PSD după ce, la finalul anului trecut, Newsweek a publicat un articol de investigație prin care se demonstra cum sume de bani din indemnizația primită de la stat erau transferate de PSD către jurnaliști „de casă”, printre care Doru Bușcu, Cațavencii, Bogdan Chireac, DC News sau sociologii Marius Pieleanu sau Mirel Palada.