A circulat cu o viteză de 240 km/h pe un drum expres din România. Incidentul i-a determinat pe polițiștii rutieri să publice o reacție pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române, subliniind pericolul la care s-a expus atât șoferul, cât și ceilalți participanți la trafic. În mesajul transmis, autoritățile au ironizat comportamentul conducătorului auto, dar au pus accentul pe nevoia de învățare și conștientizare la această vârstă.
Legislația în vigoare în 2025 prevede sancțiuni severe pentru această viteză
Pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 100 km/h, legislația în vigoare în 2025 prevede sancțiuni severe: o amendă cuprinsă între 4.252,5 lei și 20.250 lei (echivalentul a 21-100 de puncte amendă, un punct fiind stabilit la 202,5 lei) și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 120 de zile.
Aceste sancțiuni sunt aplicabile începând cu depășiri de peste 70 km/h, iar cuantumul amenzilor și durata suspendării permisului cresc progresiv, în funcție de gravitatea depășirii.
„Putem spune că vârsta de 26 de ani este momentul în care ne testăm limitele, ne autodepășim, vrem să fim cât mai buni — chiar pe primul loc! Doamne ajută… dar nu și în cazul de față. Viteza cu care tânărul din imagine încerca să se „autodepășească” este destul de vizibilă. Ce nu se vede însă este locul în care se afla: un drum expres, unde limita de viteză este mult sub cea cu care se deplasa… 120 km/h.
În urma unui calcul simplu, a rămas pieton pentru o lungă perioadă de timp. Oare ce poate fi așa urgent, încât să-ți asumi riscul de a te juca cu viața ta și a celor din jur? Noroc cu ai noștri colegi — 26 de ani e vârsta la care poți învăța lucruri noi. Poate chiar să realizezi că ai greșit. Mai bine acum, decât niciodată”, este scris în postarea realizată de Poliția Română pe Facebook.

Viteza cu care circula tânărul se apropia periculos de valorile necesare pentru ridicarea unui avion de la sol
Pentru a înțelege mai bine contextul, este important de precizat că viteza de decolare a avioanelor comerciale, în funcție de tipul aeronavei și condițiile de zbor, variază între 260 și 333 km/h. Astfel, viteza cu care circula tânărul se apropia periculos de valorile necesare pentru ridicarea unui avion de la sol.
Evenimentul a avut loc pe un drum expres, categorie rutieră relativ nouă în România. În prezent, țara noastră are cinci drumuri expres planificate: DEx4 Turda – Dej, DEx5A Bacău – Piatra Neamț, DEx6 Focșani – Galați, DEx12 Craiova – Pitești și DEx16 Arad – Oradea.
Dintre acestea, doar două sunt deschise circulației publice: DEx12 Craiova – Pitești, pe o lungime de 108,3 kilometri, și DEx16 Arad – Oradea, pe o distanță de 16,5 kilometri.
Postarea Poliției Române poate fi vizualizată aici.