Dacă vă întrebați cine va acoperi costurile unui tratament în caz de accident sau dacă doriți să știți ce documente trebuie să pregătiți pentru a lua cu dumneavoastră câinele în străinătate, vă prezentăm mai jos o listă cu tot ce face Uniunea Europeană pentru a vă oferi asistență în timpul călătoriei dumneavoastră.

În calitate de cetățean al unui stat membru al UE, sunteți automat și cetățean al Uniunii Europene și, prin urmare, aveți dreptul la asistență consulară dacă vă aflați în afara UE (chiar și în cazul în care țara dumneavoastră nu este reprezentată). Puteți cere ajutor la consulatul sau ambasada oricărui stat membru al UE dacă, de exemplu, sunteți arestat, ați suferit un accident grav sau ați pierdut documente importante.

De asemenea, aveți dreptul la asistență în situații de criză: Statele membre ale UE au obligația de a ajuta, la nevoie, la evacuarea cetățenilor în aceleași condiții ca cele destinate propriilor cetățeni.

Tarifele telefonice exorbitante îmi ruinează bugetul de vacanță. Cum aș putea să le reduc pe durata călătoriei?

Datorită UE puteți chiar să economisiți bani în cursul călătoriilor, în această vară având loc încă o scădere a prețurilor – cea mai pronunțată fiind reducerea prețului la comunicațiile de date în roaming: de la 45 de cenți/MB la 20 de cenți/MB (tarif perceput per kilobyte utilizat). Pentru noile plafoane, vă rugăm să consultați tabelul de mai jos. În plus, de la 1 iulie 2014, anumiți furnizori de servicii de telefonie mobilă din Europa vă vor permite alegerea unui contract separat de roaming înainte de plecare și, în cazul în care este disponibil, vă vor permite alegerea unui furnizor local de servicii de comunicații de date mobile în roaming în țara pe care o vizitați. În acest fel, puteți compara ofertele de tarife pentru roaming și puteți beneficia de mai multe oferte și prețuri atractive în timp ce vă aflați în vacanță. Toate aceasta sunt vești bune pentru dumneavoastră, deoarece puteți să vă relaxați și să vă bucurați de vară, păstrând în același timp legătura cu familia și prietenii de acasă. O veste și mai bună este faptul că UE elaborează în prezent noi norme care au ca scop eliminarea totală a tarifelor de roaming! Prin urmare, este de așteptat ca înainte de Crăciun tarifele de roaming să fie de domeniul trecutului: veți putea vorbi pe chat, trimite SMS-uri, descărca date și naviga pe internet în UE la fel ca și acasă!

Ce se întâmplă dacă trebuie să apelez la serviciile unui medic în străinătate?

Dacă vă îmbolnăviți sau suferiți un accident în timpul unei călătorii într-o altă țară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, aveți dreptul la îngrijiri medicale de urgență. În acest scop, este necesar să aveți la dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Tratamentul de care veți beneficia va fi oferit în aceleași condiții și la același preț ca și în cazul cetățenilor asigurați în țara pe care o vizitați. Prin urmare, nu uitați să solicitați eliberarea gratuită a acestui document de către casa națională de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră. Pentru a avea la dispoziție numerele de telefon de urgență de care ați putea avea nevoie și pentru a obține mai multe informații privind tratamentele și costurile acoperite, modul de depunere a unei cereri de rambursare și persoanele de contact în cazul în care v-ați pierdut cardul, descărcați aplicația specială pentru smartphone. Aplicația este disponibilă în 24 de limbi. Aplicația nu înlocuiește CEASS.

Dacă suferiți de boli cronice și aveți nevoie să vă procurați medicamente în timpul călătoriei în străinătate, înainte de plecare solicitați medicului dumneavoastră eliberarea unei rețete care poate fi utilizată transfrontalier.