Pericol total pentru cei care au telefoane mobile. S-a aflat cine sunt cei mai afectați

După cum scrie New York Post, cercetări recente au descoperit că obiceiul persoanelor care de obicei trimit mesaje text de pe telefon și conduc în același timp este unul îngrijorător, asociat cu comportamentului unui psihopat.

Noile date, provenind din interviuri cu aproape 1.000 de șoferi germani, dintre care aproximativ 73% femei, au indicat că aproximativ 61% dintre cei chestionați au recunoscut că folosesc „problematic” dispozitivele lor în timpul conducerii.

”Triada întunecată” – narcisism, machiavelianism și psihopatie

Pe lângă comportamentul antisocial, utilizatorii problematici de smartphone-uri (PSU) au evocat trei trăsături negative cunoscute sub denumirea de „triada întunecată” – narcisism, machiavelianism și psihopatie, pe care cercetări fără legătură le-au conectat recent cu șoferii cărora le plac mașinile foarte zgomotoase.

Psihopatia este o tulburare de personalitate care influențează în mod negativ sensibilitatea afectivă și empatia unei persoane față de orice ființă umană. De cele mai multe ori, acești oameni sunt cruzi și obișnuiesc să îi manipuleze pe cei din jur, fără resentimente.

Un predictor excelent

„Utilizarea problematică a smartphone-ului este un predictor excelent, indiferent de trăsăturile de personalitate ale Triadei Întunecate”, au scris autorii studiului, adăugând o potențială soluție pentru abordarea problemei.

„Deoarece acest factor poate fi schimbat mai ușor decât personalitatea, PSU ar trebui să fie vizat în intervenții de siguranță publică, în instruire de conducere și evaluare medical-psihologică impusă de instanță a aptitudinii șoferului”, afirmă ei.

Echipa de cercetare a propus și alte modalități de a reduce utilizarea obișnuită a telefoanelor mobile.

„Ar putea fi o strategie bună de a ajuta oamenii să-și reducă PSU în viața de zi cu zi, ceea ce ar trebui să scadă indirect șansele de a-și folosi telefoanele pe drum și să prevină accidentele auto, adesea soldate cu victime”, consideră ei.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că trăsăturile psihopatice au fost un bun predictor al faptului că cineva ar fi comis o infracțiune rutieră.

Pentru cineva cu un scor minim de psihopatie de unu, cercetătorii prevăd că există o probabilitate de 9,89% ca acesta să fi comis o infracțiune auto în ultimele 12 luni.

Pentru cineva cu un nivel mediu de psihopatie, probabilitatea de a fi comis o infracțiune în timpul șofatului este de 24%.

Aceasta se ridică la o șansă de 56% pentru un scor de psihopatie de 4,33, care a fost cel mai mare scor măsurat de cercetători.

50% dintre noi nu pot trăi fără telefon

Participanții au fost testați pentru utilizarea problematică a smartphone-urilor (PSU), care este o utilizare excesivă a telefoanelor până la punctul în care alte domenii ale vieții sunt afectate negativ.

Cercetătorii observă că acest fenomen poate fi surprinzător de comun, 50% dintre respondenții unui sondaj spunând că nu ar putea trăi fără un smartphone.

Cercetătorii au descoperit că PSU, indiferent de alte trăsături de personalitate, a fost cel mai puternic predictor al utilizării telefonului în timpul conducerii.

Potrivit unui raport al National Highway Traffic Safety Administration, 3.142 de persoane din SUA au fost ucise în accidente de mașină în 2019.

În acel an, 422 de persoane au murit în accidente în cre cel puțin unul dintre șoferi a fost distras de telefon.