Pericol pentru copiii care au telefoane mobile. Studiul a examinat peste 100.000 de tineri adulți din 40 de țări. Astfel, a constatat că cei care au primit primul smartphone înainte de vârsta de 13 ani au fost mai predispuși să aibă gânduri suicidare, agresivitate și instabilitate emoțională până la vârsta de 18-24 de ani.
„Datele noastre indică faptul că deținerea unui smartphone la o vârstă fragedă – și accesul la rețelele sociale pe care îl aduce adesea – este legată de o schimbare profundă a sănătății mintale și a bunăstării la începutul vârstei adulte”, a declarat autoarea principală, Dr. Tara Thiagarajan, neurocercetător și cercetător șef la Sapien Labs, conform zmescience.com.
Pericol pentru copiii care au telefoane mobile
Concluziile au fost extrase din ”Proiectul Global Mind ”al Sapien Labs – cel mai mare depozit de date despre bunăstarea mintală din lume – folosind un instrument de diagnostic numit Mind Health Quotient (MHQ). Această autoevaluare măsoară probleme de funcționare mentală și emoțională, depășind definițiile tradiționale ale depresiei și anxietății.
Regândirea copilăriei într-o eră digitală
Datele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Cei care au primit un smartphone la vârsta de 13 ani au obținut, în medie, un scor de 30 pe scala MHQ. Acest număr scade aproape la zero pentru cei care au primit primul dispozitiv la vârsta de cinci ani.
Scorurile pe scala MHQ variază de la -100 la +200:
Scorurile peste 100 indică o bunăstare mintală pozitivă și prosperitate.
Scorurile sub 0 indică o suferință mintală semnificativă, cu multiple simptome severe care afectează funcționarea zilnică.
Scorurile între 0 și 100 reflectă diferite grade de dificultate sau de adaptare.
Cu cât copilul este mai mic, cu atât simptomele sunt mai severe
Cu cât copilul era mai mic când a primit primul telefon, cu atât simptomele au fost mai severe la vârsta adultă. Aproape jumătate (48%) dintre fetițele care aveau un smartphone la vârsta de cinci sau șase ani au raportat că au avut gânduri suicidare în adolescență, comparativ cu 28% care au primit unul la vârsta de 13 ani. În rândul băieților, procentul crește de la 20% la 31%.
De asemenea, primii posesori de smartphone-uri erau mai predispuși să sufere de halucinații, o detașare de realitate și agresivitate sporită. Fetele au prezentat scăderi semnificative ale rezistenței emoționale și ale încrederii în sine. Băieții au prezentat o empatie și o stabilitate emoțională reduse.
Prea mic pentru a sta pe telefon?
Conform studiului, aproximativ 40% din rezultatele negative legate de deținerea timpurie a unui smartphone au fost explicate de intrarea, la o vârstă fragedă, pe platformele de socializare. În ciuda vârstei minime stabilite de multe platforme (de obicei 13 ani), aceste reguli sunt ușor de ocolit. Trebuie doar să introduceți un an aleatoriu aproape de ziua de naștere a unui adult, și aveți acces complet la aplicație.
Odată intrați în aplicație, copiii se confruntă cu medii digitale alimentate de algoritmi de inteligență artificială, concepuți special pentru a crește implicarea. Asta include expunerea la conținut tulburător, comparații sociale și comportamente adictive – toate într-o perioadă în care creierul încă își dezvoltă facultățile emoționale și sociale de bază.
Accesul prea devreme la rețelele de socializare crește probabilitatea de a deveni victima hărțuirii cibernetice sau de a te înstrăina emoțional de familie.
În țările vorbitoare de limbă engleză, precum SUA, Marea Britanie, Canada și Australia – denumite în studiu „Core Anglosphere” – aceste efecte secundare au fost deosebit de pronunțate. În aceste țări, accesul la rețelele de socializare a explicat până la 70% din legătura dintre deținerea timpurie a unui smartphone și problemele de sănătate mintală.
„Atunci când o astfel de expunere are loc la o vârstă în care maturitatea sexuală și înțelegerea lumii sunt încă în curs de formare, utilizatorii tineri sunt foarte susceptibili la efectele lor dăunătoare”, scriu autorii.